Αργοπεθαίνουν οι καρκινοπαθείς στις Κυκλάδες! Χωρίς ακριβά φάρμακα

  • Iatropedia
Ένα νέο Γολγοθά ζουν οι καρκινοπαθείς στις Κυκλάδες καθώς είναι αναγκασμένοι να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να κρατηθούν στην ζωή, αφού τα φαρμακεία των νησιωτικών νοσοκομείων δεν έχουν τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά των πανάκριβων χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων. Τι κάνουν για να τα βρούνε;

Όπως καταγγέλλουν ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΙΚΑ στη Σύρο, που έχουν πλέον ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, απευθυνόμενοι στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ, αρμόδιο για την προμήθεια φαρμάκων χημειοθεραπείας, κινδυνεύουν να χάσουν τις ημερομηνίες της θεραπείας, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται για τη μεταφορά των φαρμάκων, και έτσι αναγκάζονται να μεταβούν στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στη φαρμακαποθήκη του Ρέντη (όπου εκεί εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι των Κυκλάδων) με ιδιαίτερα αυξημένο κόστος και ταλαιπωρία.

Παράλληλα, η δυνατότητα προμήθειας φαρμάκων υψηλού κόστους από το φαρμακείο του Νοσοκομείου Σύρου καθίσταται αδύνατη, καθώς, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο “Τα προϋπολογισθέντα ποσά της φαρμακευτικής δαπάνης των εγκεκριμένων οικονομικών προϋπολογισμών του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου και ΓΝ-ΚΥ Νάξου για το έτος 2012, δεν επαρκούν” και συνεπώς το Νοσοκομείο “στερείται της δυνατότητας διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους στους εξωτερικούς ασθενείς, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ”, ενώ όπως ενημέρωσε το ίδιο το Νοσοκομείο, αρκετά, σημαντικά φάρμακα για την ιατρική υποστήριξη των καρκινοπαθών έχουν εξαιρεθεί από τη λίστα των φαρμάκων που προέβλεπε ο Ν. 3816/2010 μετά από απόφαση ΕΟΦ και ΕΟΠΥΥ.

Το θέμα της απίστευτης ταλαιπωρίας που βιώνουν καθημερινά οι ασθενείς με καρκίνο, έφεραν στην Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος και Aνδρέας Ξανθός.

Όπως σημειώνουν «ένα δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι αυτό των εξόδων μετακίνησης των νησιωτών καρκινοπαθών. Στο Νοσοκομείο Σύρου, όπως και σε κανένα άλλο νησί, δεν υπάρχει ογκολόγος. Κατά συνέπεια οι ασθενείς, προκειμένου να επισκεφθούν τον θεράποντα γιατρό τους, είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στα νοσοκομεία. της Αθήνας. Σύμφωνα με την αριθ. Φ.90380/5383/738 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1233/11-4-2012), προκειμένου να τους καταβληθούν από το ταμείο τους τα έξοδα μετακίνησης, θα πρέπει να υπάρξει νοσηλεία τους, ενώ δεν προβλέπονται στην παραπάνω απόφαση οι μετακινήσεις καρκινοπαθών για προγραμματισμένες επισκέψεις στους γιατρούς τους στο πλαίσιο της παρακολούθησης της υγείας τους ή για τη συνταγογράφηση της φαρμακευτικής τους αγωγής ή για να πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες εξειδικευμένες εξετάσεις.

Επίσης, δεν προβλέπεται κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των ασθενών για να ξεκινήσουν μία χημειοθεραπεία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις -εφόσον η αιματολογική εξέτασή τους δεν είναι καλή- θα πρέπει να αναβληθεί για λίγες ημέρες για ιατρικούς λόγους, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να πρέπει να επιστρέψουν στο νησί τους και να μεταβούν ξανά στην Αθήνα, με έξοδα εξ ολοκλήρου δικά τους, αφού βεβαίως δεν νοσηλεύθηκαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν