«Αργοπεθαίνει» ο ΕΟΠΥΥ. Στεγνώνει από ρευστό!

  • Iatropedia
Ο μεγαλύτερος φορέας παροχών υγείας της χώρας ο ΕΟΠΥΥ που καλύπτει 9,5 εκατ. ασφαλισμένους, βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν τον γκρεμό. Και πως να μην είναι όταν από την πρώτη μέρα λειτουργίας του εμφάνιζε προβλήματα ρευστότητας. Σήμερα 5 μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του, εμφανίζει έντονα σημάδια κατάρρευσης ενώ ακόμη και ο αντιπρόεδρος του φορέα Κυριάκος Σουλιώτης εκπέμπει σήμα κινδύνου για την επιβίωση του ΕΟΠΥΥ, και την αύξηση του ελλείμματος της κοινωνικής ασφάλισης μέσα στο 2012. Γι αυτό και πρότεινε αλλαγή της χρηματοδότησης του οργανισμού με τους έχοντες να πληρώνουν περισσότερα.

Συγκεκριμένα ο κ. Σουλιώτης, σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι θα πρέπει να αλλάξει άμεσα ο τρόπος χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα. Τάχθηκε υπέρ της αναπροσαρμογής των εισφορών στα ταμεία, ώστε να πληρώνουν λιγότερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και περισσότερα οι έχοντες και κατέχοντες.

Ο κ. Σουλιώτης, προειδοποίησε ακόμη, ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, θα αυξηθεί το 2012, επειδή ο φορέας, καλείται να λειτουργήσει με περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, λιγότερα, ενώ και οι εισφορές στα ταμεία μειώνονται εξαιτίας της ανεργίας και των μειώσεων των μισθών: “Δεν υπάρχει σύστημα που να μπορεί να πειθαρχήσει και να προσαρμοστεί αμέσως, σε τέτοια μείωση κονδυλίων” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πάντως ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, δεν είναι αντίθετος στο κοινωνικό ΦΠΑ, που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και προβλέπει ένα ποσοστό από το ΦΠΑ (πιθανώς 1 έως 2%) να δίνεται για την Υγεία.