Απροστάτευτοι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία από burnout, νοσήματα φθοράς και ατυχήματα

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
1η Μαϊου σήμερα, ημέρα ορόσημο για τους εργατικούς αγώνες, έρχεται με τον πιο επίκαιρο τρόπο το αίτημα των "εργατών της υγείας", δηλαδή των νοσοκομειακών γιατρών, για πιο ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Η επίσημη νομοθεσία που υπάρχει από το 1985 στη χώρα μας και προβλέπει την ύπαρξη γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας στους χώρους εργασίας των γιατρών, δηλαδή στα νοσοκομεία, καταστρατηγείται εδώ και δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις.

Με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των υγειονομικών να είναι εκτεθειμένοι σε κάθε είδους ατυχήματα, νοσήματα φθοράς, κακοήθειες από ιονίζουσες ακτινοβολίες, αλλά  και εργασιακή εξουθένωση (burn out).

Οι ειδικότητες των τεχνικών ασφαλείας και των γιατρών εργασίας υπάρχουν σε ελάχιστα νοσοκομεία. Όπου υπάρχουν είναι είτε μεμονωμένοι ελευθεροεπαγγελματίες με μπλοκάκι, είτε υπάλληλοι εταιριών που υπακούν στις εντολές της εταιρείας.

Για να καλυφθούν οι εργασιακοί χώροι πανελλαδικά χρειάζονται πολλές εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες τεχνικοί και γιατροί, ενώ διαχρονικά δεν υπάρχει βούληση από καμία κυβέρνηση να δημιουργήσει ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες για τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία.

Ανθυγιεινά … τα ελληνικά νοσοκομεία για τους υγειονομικούς

Τα «κενά» των γιατρών εργασίας έρχονται να καλύψουν οι παράνομες αναθέσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων -και μάλιστα με την κάλυψη του ίδιου του Υπουργείου– σε υπηρετούντες γιατρούς, συνήθως παθολόγους.  Το ίδιο ισχύει και για τους τεχνικούς ασφαλείας (ανάθεση σε ιδιώτες). Φυσικά οι χώροι των νοσοκομείων είναι ανθυγιεινοί, όπως επισημαίνει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ):

«Η Πολιτεία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα, αλλά παρανομεί ταυτόχρονα, στερώντας από τους υγειονομικούς το ελάχιστο πλέγμα προστασίας. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχουν εργατικά ατυχήματα στα νοσοκομεία, για τα οποία όχι μόνο δε λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, αλλά ούτε καν καταγράφονται! Οι οργανικές θέσεις ειδικευομένων ιατρών εργασίας πανελλαδικά είναι μόνο μερικές δεκάδες», αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα απαιτεί όχι μόνο μισθολογικά και συνταξιοδοτικά μέτρα, αλλά και εξασφάλιση συνθηκών για να αποφευχθούν τα ατυχήματα καθώς και οι κακοήθειες από ιονίζουσες ακτινοβολίες, τα νοσήματα φθοράς και η εργασιακή εξουθένωση (burn out).

Οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν

  • Σύσταση θέσεων ιατρών εργασίας –έναν ή δύο ανάλογα με το μέγεθος του νοσοκομείου- και τεχνικό ασφαλείας.
  • Με αφορμή την εξαγγελία του Υπουργείου για νέους Οργανισμούς να προβλεφθούν άμεσα οργανικές θέσεις μόνιμων συναδέλφων, ιατρών ΕΣΥ, με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με γρήγορη προκήρυξη και κάλυψη όλων των αναγκών.
  • Να αυξηθούν επειγόντως οι οργανικές θέσεις ειδικευομένων ιατρικής της εργασίας πανελλαδικά.
  • Να ενεργοποιηθούν τώρα οι υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας και να ελέγξουν όλα τα νοσοκομεία για να διαπιστώσουν τι κενά υπάρχουν και να επιβάλλουν κυρώσεις.
  • Να σταματήσουν, το Υπουργείο, οι Υ.Πε και οι Διοικήσεις να αναθέτουν καθήκοντα ιατρού εργασίας σε υπηρετούντες στα νοσοκομεία συναδέλφους.
  • Στον «πολυθρύλητο διάλογο» του υπουργείου Εργασίας για τα βαρέα και ανθυγιεινά να υπάρξει δέσμευση ότι θα χαρακτηριστούν τα νοσοκομεία χώροι ανθυγιεινής εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται – κλιμακωτά κατά κλάδο- σε μισθούς, ωράριο, χρόνια συνταξιοδότησης, άδειες κ.λπ.

«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την τήρηση των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς μας χώρους που περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας», καταλήγουν οι γιατροί της ΕΙΝΑΠ.