Αποζημίωση 100.000 ευρώ για την αυτοκτονία ασθενή στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο

  • Ρούλα Τσουλέα
νοσοκομείο
Το περιστατικό συνέβη το 2017. Ασθενής με αυτοκτονικές τάσεις τοποθετήθηκε χωρίς επίβλεψη σε θάλαμο του 7ου ορόφου.

Αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ επιδίκασε το Πρωτοδικείο Βόλου στην οικογένεια ενός νεαρού, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2017 στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο.

Οι γονείς του από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για σοβαρά λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία. Όπως έλεγαν, ο γιος τους είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο μετά από απόπειρα αυτοκτονίας. Μολονότι ενημέρωσαν το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για το ιστορικό του, ο νεαρός εισήχθη σε θάλαμο του 7ου ορόφου χωρίς επιτήρηση. Δύο ημέρες αργότερα πήδηξε στο κενό, με συνέπεια να βγει ακαριαίο θάνατο.

Πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ο νεαρός είχε επιχειρήσει να θέσει τέλος στη ζωή του αρχικά καταναλώνοντας χάπια και στη συνέχεια πέφτοντας από έναν λόφο. Αμέσως μετά τη διακομιδή του στο Αχιλλοπούλειο δηλώθηκαν οι αυτοκτονικές τάσεις του, χωρίς όμως να τεθεί υπό επιτήρηση.

Την επομένη ημέρα, ο άνδρας δήλωσε σε φίλο του που τον επισκέφθηκε πως θα επιχειρήσει εκ νέου να θέσει τέλος στη ζωή του. Κάτι το οποίο τελικά έκανε μετά από λίγο ανοίγοντας το παράθυρο και πηδώντας στο κενό.

Απαλλακτική η ΕΔΕ στο νοσοκομείο

«Η ευθύνη των οργάνων του νοσοκομείου ήταν τεράστια. Πώς είναι δυνατόν να τοποθετείς έναν άνθρωπο που ήδη επιχείρησε να αυτοκτονήσει στον 7ο όροφο χωρίς επιτήρηση; Όταν μάλιστα υπήρξε και ενημέρωση στην νοσηλεύτρια για την δήλωση στον φίλο του την προηγούμενη μέρα πως θα θέσει τέλος στη ζωή του; Μιλάμε για άγριες καταστάσεις. Το διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου δικαίωσε τους γονείς και τους επιδίκασε με αποζημίωση 50.000 στον καθένα», είπε στο thesstoday.gr ο δικηγόρος της οικογένειας, Νικόλαος Διαλυνάς.

Σύμφωνα με τον κ. Διαλυνά, είχε προηγηθεί αναφορά στο σώμα επιθεωρητών Υγείας. Είχε επίσης διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) στο νοσοκομείο. Η μήνυση που κατατέθηκε μπήκε στο αρχείο και μάλιστα επικυρώθηκε από τον εισαγγελέα εφετών Λάρισας.

«Πρόκειται για μεγάλη αντίφαση. Έρχεται το διοικητικό πρωτοδικείο αποδίδοντας ευθύνες στους αρμόδιους, που είναι και το αυτονόητο. Η ποινική δικαιοσύνη και οι διοικητικές αρχές αποφάνθηκαν πως δεν είχε κανένας ευθύνη, θέτοντας την υπόθεση αρχικά στο αρχείο. Η υπόθεση στο αρχείο και μια ΕΔΕ που κατέληξε όπως οι περισσότερες σε απαλλακτική κρίση για τους υπεύθυνους του Νοσοκομείου. Τώρα τί έχουν να πουν; Ποιος θα κρίνει τους κρίνοντες;», είπε ο κ. Διαλυνάς.

Μετά την πρώτη δικαίωσή τους, οι γονείς του νεαρού διεμήνυσαν πως θα φτάσουν μέχρι το τέλος αυτού του δρόμου. «Ο αγώνας συνεχίζεται. Οι επόμενες ενέργειες σχετίζονται με τις απαντήσεις που αναζητούμε για το πώς η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο και για ποιο λόγο η ΕΔΕ κατέληξε σε απαλλακτικό πόρισμα. Υπάρχει αμέλεια η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έκθεση με αποτέλεσμα τον θάνατο και οι αρμόδιοι να οδηγηθούν ενώπιον του ΜΟΔ», κατέληξε ο κ. Διαλυνάς.

Με πληροφορίες από newsit.gr

Φωτογραφία: Eurokinissi