Αποσύρεται επικίνδυνη παιδική πιπίλα!

  • Iatropedia
Ανακαλείται από τα ράφια του μεγάλου καταστήματος παιχνιδιών Jumbo ακατάλληλη πιπίλα για μωρά καθώς ο ΕΦΕΤ έλαβε προειδοποίηση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ότι είναι επικίνδυνη αφού διαπιστώθηκε ότι περιέχει ουσίες που ενοχοποιούνται για πιθανή εμφάνιση καρκίνου.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, για τη διακίνηση ψευδοθήλαστρου (πιπίλας), προέλευσης Ουγγαρίας, στο οποίο παρατηρήθηκε μετανάστευση Ν-Νιτροζώσιμων ουσιών σε επίπεδα υψηλότερα από τα νομοθετημένα όρια.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ψευδοθήλαστρο, πιπίλα ορθοδοντική, με την εμπορική επωνυμία «ΜΑΜ Αir» 6+ από φυσικό Latex, με 2 τεμάχια ανά συσκευασία και αριθμό παρτίδας LC 77183.

Το συγκεκριμένο προϊόν, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, διακινήθηκε από την ελληνική επιχείρηση «JUMBO S.A.».

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση – απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος από την εν λόγω επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Ο φορέας καλεί τους γονείς, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.

Πάντως το διάταγμα της Ε.Ε. για τα συγκεκριμένα καταναλωτικά αγαθά ορίζει ότι, «για τις νιτροζαμίνες και τα νιτροζώσιμα σε παιχνίδια από φυσικό ή συνθετικό ελαστικό (καουτσούκ) που έχουν σχεδιαστεί για παιδιάηλικίας κάτω των 36 μηνών και προορίζονται ή είναι πιθανό να μπουν στο στόμα, η ποσότητα που ελευθερώνεται λόγω μετανάστευσης πρέπει να είναι τόσο μικρή ώστε να μην είναι εργαστηριακά ανιχνεύσιμη».