ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Σάμος: Χάος στο Βαθύ από εκατοντάδες μετανάστες

  • Iatropedia
Μεσάνυχτα στο λιμάνι Βαθύ της Σάμου. Άνθρωποι αραδιασμένοι στο οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια να κοιμούνται αποκαμωμένοι... Γύρω, στα κάγκελα του λιμανιού, απλωμένα τα ρούχα τους. Και μια οσμή ούρων να κατακλύζει την ατμόσφαιρα. Αν αυτή δεν είναι εικόνα και... μυρωδιά ανθρωπιστικής κρίσης και υγειονομικής βόμβας, δεν ξέρουμε τι είναι.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο ανατολικό λιμάνι της Σάμου, παρά το βοριαδάκι που φύσαγε χθες βράδυ.

Ολόκληρες οικογένειες κοιμούνται το βράδυ στο λιμάνι δημιουργώντας μια εικόνα πολέμου και υγειονομικού κινδύνου καθώς οι μέρες είναι ζεστές, και εκείνοι αναγκάζονται να τρώνε, να κάθονται και να κοιμούνται πάνω σε βρώμικα πεζοδρόμια παρέα με τα τρωκτικά του λιμανιού.

Όσο για την οσμή από ούρα που ακόμα και ένα τέτοιο βράδυ κατακλύζει την ατμόσφαιρα, αρκεί για να καταλάβουμε που κάνουν τις ανάγκες τους.

Λίγο πιο πέρα, καθώς προσπαθούμε να μετρήσουμε πρόχειρα για πόσες ψυχές πρόκειται, παρατηρούμε σε μια γωνία οτι υπάρχει λίγο τρεχούμενο νερό και εκεί 4-5 άνδρες με τα εσώρουσα προσπαθούν να καθαρίσουν τα ρούχα και τα σώματά τους από την αλμύρα και τον ιδρώτα της ζεστής ημέρας που μόλις πέρασε.

Πότε θα έρθει πλοίο να τους πάρει, πότε να πιστοποιηθεί ότι η συγκατοίκησή τους με τα τρωκτικά και την βρώμα του δρόμου δεν τους «φόρτωσε» με κάποια ασθένεια, άγνωστο.

Μόνο καταγράφουμε και δυστυχώς δεν έχουμε απαντήσεις…