Αποκλειστικό: Με σοβαρή λοίμωξη στο αναπνευστικό ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σήμερα το πρωί εισήχθη με σοβαρή λοίμωξη στο αναπνευστικό σε ιδιωτικό θεραπευτήριο του Νέου Φαλήρου ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας νοσηλεύεται επί του παρόντος στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν όπου τον υποβάλλουν σε όλες τις ενδεδειγμένες εξετάσεις για να πιστοποιηθεί το μέγεθος του προβλήματος, το είδος του μικροβίου αλλά και το σύνολο της υγείας του.

Ο Κάρολος Παπούλιας γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1929 στο χωριό Μολυβδοσκέπαστος Ιωαννίνων και είναι γιος του Υποστράτηγου Γρηγορίου Παπούλια, της ιστορικής τάξεως του 1911. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Διεθνείς Σχέσεις) και στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο).

Το 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής Ιωαννίνων για 27 χρόνια (1977-2004). Στην πρώτη κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου διορίστηκε Υφυπουργός Εξωτερικών, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1984, για να αναβαθμιστεί στη συνέχεια σε Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Την περίοδο 1985-1989 διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών, ενώ στην οικουμενική Κυβέρνηση Ζολώτα 1989-1990 διετέλεσε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών επανήλθε το 1993, για να παραμείνει μέχρι το 1996 και την παραίτηση της Κυβέρνησης Παπανδρέου ενόψει της εκλογής του Κώστα Σημίτη στο αξίωμα του Πρωθυπουργού, ο οποίος τον αντικατέστησε με το μεγάλο εσωκομματικό του αντίπαλο Θεόδωρο Πάγκαλο. Τέλος, διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Είναι παντρεμένος με την κ. Μαρία Πάνου και έχει τρεις κόρες.