Αποκλειστικά στην Ελλάδα η μετάλλαξη Β318 – Εντοπίστηκε στο 1 στα 3 μεταλλαγμένα κρούσματα

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταλλαγμένα
Ανθεκτικότητα και επεκτατικότητα φαίνεται να χαρακτηρίζει το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού Β318, που φέρει κοινά στοιχεία με τον ιό της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας και έχει ενοχοποιηθεί για διαφυγή από την ανοσία των εμβολίων. Πλέον εντοπίζεται σε έξι περιοχές εκτός Αθηνών, ενώ στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ ταυτοποιήθηκε στο 1 στα 3 μεταλλαγμένα κρούσματα.

Αυξάνονται τα ποσοστά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού Β318 στον ελλαδικό χώρο, γεγονός που επιβεβαιώνει την ισχυρή και διαρκώς αυξανόμενη παρουσία του στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Η διασπορά του συγκεκριμένου στελέχους -που εμφανίζει κοινά χαρακτηριστικά με την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας- έχει ξεφύγει από τα γεωγραφικά όρια της Αττικής και εντοπίζεται πλέον σε 6 ακόμη περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Δείτε επίσης: Επεκτείνεται η μετάλλαξη Β318 στο κέντρο της Αθήνας  – Εντοπίστηκε σε 233 νέα κρούσματα, έναντι 751 του βρετανικού ιού

Η συγκεκριμένη παραλλαγή -έχοντας την τάση να εδραιώσει την παρουσία της στην Ελλάδα- συναγωνίζεται ακόμη και την κυρίαρχη βρετανική, κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. στην Αττική.

Συγκεκριμένα στην Π.Ε. Αττικής το B318 εντοπίζεται στο 9,98% των μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν ταυτοποιηθεί από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρηρησης του SARS-CoV-2, έναντι του ποσοστού 65,27%, που εμφανίζει το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ συγκεκριμένα, ταυτοποιήθηκαν 751 νέα κρούσματα με το βρετανικό στέλεχος και 233 με το στέλεχος Β318, δηλαδή, το ένα στα τρία ανήκει στη συγκεκριμένη μεταλλαγή που επεκτείνεται ραγδαία.

Δείτε τον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ, με τα νέα και συνολικά κρούσματα των κυρίαρχων μεταλλαγμένων ιών. Στην πρώτη σειρά εμφανίζονται τα κρούσματα του βρετανικού στελέχους, στη δεύτερη του Β.1.1.318 και στην τρίτη του ιού της Νότιας Αφρικής.

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Δημήτρης Θάνος, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr

“Δεν υπάρχει άλλη χώρα, παρά μόνο εδώ στην περιοχή μας, που το B318 φαίνεται να κονταροχτυπιέται με το βρετανικό. Σε άλλες χώρες, βέβαια, υπάρχουν πιο επικίνδυνα στελέχη. Ανεξέλεγκτο δεν ξέρω αν είναι. Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι αυξάνει τη μεταδοτικότητά του, όπως έκανε και το βρετανικό. Αυτή τη στιγμή, δύο μεταλλαγμένα στελέχη είναι τα επικρατέστερα στη χώρα: το βρετανικό και αυτό που λέμε, το Β318, που έχει χαρακτηριστικά από το νοτιοαφρικάνικο και βραζιλιάνικο ιό”, σημειώνει ο ειδικός.

Παραλλαγή Β318: Εντοπίζεται πλέον σε 6 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας εκτός Αττικής

Το νέο στέλεχος – συνδυασμός Νότιας Αφρικής/Βραζιλίας, πρωτοεμφανίστηκε και άρχισε να εξαπλώνεται στο κέντρο της Αθήνας ανάμεσα σε μετανάστες, κυρίως ασιάτες και αφρικανούς. Πλέον, όμως, εντοπίζεται σε μεγάλη συχνότητα σε 6 ακόμη περιοχές, ενώ συναντάται πλέον και ανάμεσα σε έλληνες πολίτες.

Συγκεκριμένα, έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα σε σύνολο 1.062 κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, μοιρασμένα ανάμεσα σε μετανάστες και Έλληνες.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, αναφέρει ότι η διάδοσή του σε άλλες περιοχές της χώρας μπορεί να οφείλεται στην κινητικότητα του πληθυσμού, κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα:

“Από τη στιγμή που ξέφυγε από την Περιφέρεια της Αττικής, ταξιδεύει κι έχει επεκταθεί και στον γενικότερο πληθυσμό. Αυτό το Πάσχα έχουμε δει αρκετά ύποπτα, τα οποία εξετάζουμε και περιμένουμε. Πιθανόν η μετακίνηση του Πάσχα από το αστικό κέντρο της Αθήνας προς την Περιφέρεια, να έχει συμβάλει στη διάδοσή του. Θα τα δούμε τα αποτελέσματα αυτά πιο συγκεκριμένα, σε 10 – 15 μέρες”, τονίζει.

Εκτός από την Αττική, το στέλεχος Β.1.1.318 εντοπίζεται πλέον στη Στερεά Ελλάδα (2,48%) και Δυτική Ελλάδα (2,70%) -με 20 έως 30 κρούσματα σε κάθε μία από τις παραπάνω περιοχές-  την Ήπειρο (1,08%), αλλά και την Πελοπόννησο (1,19%), τη Θεσσαλία (0,59%) και την Κρήτη (ο,55%)

Δείτε τον σχετικό πίνακα του ΕΟΔΥ, με τα ποσοστά των μεταλλαγμένων σε όλη την Ελλάδα. Στην πρώτη στήλη εμφανίζονται τα ποσοστά του βρετανικού στελέχους και στη δεύτερη του Β.1.1.318.

Το στέλεχος Β.1.1.318 εντοπίστηκε σε μικρότερα ποσοστά και στην Κρήτη (0,35%), από το Εργαστήριο του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επικεφαλής του οποίου είναι ο Καθηγητής, κ. Σουρβίνος. Ο Καθηγητής σημειώνει ότι υπάρχει ανησυχία και στενή παρακολούθηση του συγκεκριμένου στελέχους από τους επιστήμονες:

“Και εμείς στην Κρήτη το βρήκαμε αυτό. Το γεγονός ότι έχει φύγει από την Αττική και διασπείρεται και σε άλλα μέρη στην Ελλάδα, φυσικά και είναι ανησυχητικό. Φαίνεται να έχει έναν σταθερό ρυθμό μεταδοτικότητας τουλάχιστον. Δεν ξέρουμε αν θα επικρατήσει, είναι πάντα υπό παρακολούθηση”.

“Δεν αποκλείεται το Β318 να είναι πιο μεταδοτικό από το βρετανικό”

Σύμφωνα με την επιδημιολογία των μεταλλάξεων, τα νέα στελέχη που καταφέρνουν να κυριαρχήσουν έναντι των παλαιότερων είναι αυτά που στην εξελικτική τους πορεία καταφέρνουν να αναπτύξουν μεγαλύτερη ικανότητα μετάδοσης στον άνθρωπο.

Το συγκεκριμένο στέλεχος Β318 (Νότιας Αφρικής / Βραζιλίας) οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα πως συμπεριφέρεται επιδημιολογικά, τονίζει ο πρόεδρος του Επιστημονικου Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ:

“Επιδημιολογικά πως συμπεριφέρεται; Αυτό δεν μπορούμε να σας το πούμε ακόμα. Το μελετάμε, το βλέπουμε. Μετράμε τώρα τους ρυθμούς μετάδοσης. Λέγεται πως τα στελέχη που τείνουν να κυριαρχήσουν είναι αυτά που εμφανίζουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, όμως, δεν το ξέρουμε. Γιατί πρέπει να μετρήσουμε, ώστε να έχουμε κάποιο συγκρίσιμο νούμερο για να το πούμε με βεβαιότητα”, τονίζει.

Ο Καθηγητής κ. Σουρβίνος, συμπληρώνει: “Δεν φαίνεται να μεταδίδεται τόσο τόσο γρήγορα όσο η βρετανική μετάλλαξη μεν -γιατί από το Φεβρουάριο το έχουμε εντοπίσει πρώτη φορά αυτό το στέλεχος- αλλά δεν βλέπουμε να μειώνεται κι όλας. Ωστόσο αυτή η ποσόστωση που βλέπετε, δεν είναι πραγματική είναι χαμηλότερη. Αν τα αντιστοιχίσουμε σε πραγματική συχνότητα στον πληθυσμό, είναι χαμηλότερο το ποσοστό. Όμως, το ότι το ανιχνεύουμε και σιγά – σιγά ανοίγει και σε άλλες Περιφέρειες, κάτι δείχνει. Δείχνει ότι είναι σταθερό. Στον νοτιοαφρικάνικο ιό, για παράδειγμα, που είχαμε κλάστερς αρχικά, στη συνέχεια τα χάσαμε – ευτυχώς! Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να σταματάει”, σημειώνει ο ειδικός.

Μεταλλαγμένα στελέχη: «Είναι καλό που κυριαρχούν μόνο δύο στη χώρα”

Ο Καθηγητής του ΙΙΒΕΑΑ, κ. Δημήτρης Θάνος σημειώνει πως τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη που φαίνεται να κυριαρχούν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα μας δίνει την ασφάλεια, ότι -προς το παρόν- αποκλείεται η παρουσία πανσπερμίας μεταλλαγμένων:

“Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι η στενή επιτήρηση. Το παρακολουθούμε πολύ στενά. Το ότι είναι μόνο δύο στελέχη τα οποία μαζί καταλαμβάνουν πάνω από 95 – 98% των κρουσμάτων στην Αττική -αλλά ίσως και στην υπόλοιπη χώρα- αυτό είναι πολύ καλό, γιατί δεν υπάρχει γενετική ετερογένεια πια. Δηλαδή όσο πιο πολλά στελέχη κορονοϊού κυκλοφορούν, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να ξεφυτρώσει κάποια καινούργια μετάλλαξη, η οποία να γίνει πιο ανθεκτική στα εμβόλια, πιο ανθεκτική στην ανοσία εν γένει. Οπότε όσο λιγότερη γενετική ετερογένεια υπάρχει, είναι προς όφελός μας. Γιατί τώρα έχουμε μόνο δύο στελέχη ουσιαστικά. Από τα άλλα είδη κορονοϊού, τα περιστατικά είναι ελάχιστα και σποραδικά”.

Η παρακολούθηση των μεταλλαγμένων ιών είναι κορυφαίας σημασίας για τον περιορισμό της επιδημίας του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα στα οποία -μέσω της διαδικασίας της ταυτοποίησης- εντοπίζονται παραλλαγές, απομονώνονται ταχύτατα και έτσι περιορίζεται η πιθανότητα διασποράς τους, σύμφωνα με τους δύο κορυφαίους επιστήμονες, στον τομέα της επιτήρησης των μεταλλαγμένων στη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής κ. Θάνος, σημειώνει:

“Όλα τα στελέχη εμπνέουν ανησυχία. Από τη στιγμή που ταυτοποιούνται γρήγορα, όμως, γίνεται η απομόνωσή τους και η απομόνωση των επαφών τους. Οπότε γρήγορα περιορίζονται. Βρήκαμε το νοτιοαφρικάνικο και πλέον είναι ελάχιστα αυτά που βρέθηκαν στη χώρα. Γιατί; Γιατί στα γρήγορα έγινε η ιχνηλάτησή τους και ο περιορισμός τους. Το ίδιο έγινε και με το ινδικό. Βλέπετε να υπάρχουν άλλα ινδικά; Χίλια νέα μεταλλαγμένα ανακοινώσαμε χθες και δεν υπάρχει ούτε ένα ινδικό. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται καλά η δουλειά”, καταλήγει.