Αποκατέστησαν την όραση σε τυφλά ποντίκια. Αισιοδοξία και για τους ανθρώπους

  • Iatropedia
Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Όσο η επιστήμη και η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο οι εφαρμογές της στην ιατρική, θα αγγίζουν τα όρια του θαύματος και κάθε φορά το “θαύμα” θα έχει μεγαλύτερα όρια. Για παράδειγμα Βρετανοί επιστήμονες αποκατέστησαν την όραση σε ποντίκια που ήταν εντελώς τυφλά, κάτι που ενδεχομένως σε λίγο καιρό θα μπορεί να γίνει και σε ανθρώπους. Διαβάστε τι ακριβώς συνέβη...

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπερτ Μακ Λάρεν δημοσίευσαν την έρευνα τους στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), και σύμφωνα με αυτή, εμφύτευσαν σε εντελώς τυφλά ποντίκια, πρόδρομα κύτταρα στους φωτο – υποδοχείς στον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα σιγά σιγά να αποκατασταθεί η όραση.

Τα αποτελέσματα στα τυφλά ποντίκια φάνηκαν σχεδόν αμέσως. Δηλαδή μετά από 15 ημέρες, τα πρόδρομα κύτταρα αναπτύχθηκαν και δημιούργησαν φωτο- υποδοχείς στον αμφιβληστροειδή, με αποτέλεσμα να καταφέρνουν να ξεχωρίζουν το φως και να μην βρίσκονται συνέχεια στο σκοτάδι.

Στους ανθρώπους, η εν λόγω πάθηση ονομάζεται μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και συμβαίνει όταν σταδιακά καταστρέφονται οι κυτταρικοί φωτο-υποδοχείς των ματιών, με συνέπεια τη μερική ή ολική τύφλωση.

«Αναδημιουργήσαμε όλη τη δομή. Βασικά, είναι η πρώτη απόδειξη ότι μπορεί κανείς να πάρει ένα τελείως τυφλό ποντίκι, να του εισάγει κύτταρα και να ανακατασκευάσει όλο το στρώμα (των κυττάρων) που είναι ευαίσθητο στο φως», δήλωσε ο ΜακΛάρεν και συνέχισε«είναι σαν να αποκαθιστάς όλη την οθόνη του υπολογιστή, αντί να επισκευάζεις επιμέρους πίξελς».

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι σύντομα οι εφαρμογές θα γίνουν και σε ανθρώπους ασθενείς με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

συσκευή βοηθάει τυφλούς να βλέπουν με την …ακοή τους

γονίδιο προκαλεί τύφλωση σε βρέφη

ελπίδες για την τύφλωση με τη βοήθεια της τεχνολογίας

τυφλοί βρήκαν το φως τους με ειδικό τσιπ στον αμφιβληστροειδή

ελπίδες για την τύφλωση με μεταμόσχευση κυττάρων