Απογοήτευση και αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκτιμά ότι η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που υπερψηφίστηκε επί της αρχής την Πέμπτη, έχει στόχο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσω των μνημονίων για περαιτέρω περιορισμό τόσο στις δαπάνες όσο και στο δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Ενώ το ΔΣ του ΙΣΑ σχολιάζει ότι "αδύναμο εμφανίστηκε για άλλη μία φορά το υπουργείο Υγείας απέναντι στα συμφέροντα".

Επισημαίνουν από τον ΙΣΑ: «Την Πέμπτη η Βουλή ψήφισε έναν ανεδαφικό και πρόχειρο νόμο με το οποίο επιχειρείται, τάχα, η αναμόρφωση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Είναι άγνωστο αν το νέο σύστημα θα μπορέσει να εφαρμοστεί χωρίς την απαραίτητη υποδομή, στηριζόμενο σε προσλήψεις ιατρών με βάση ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ με ημερομηνία λήξης.

Είναι σοβαρά τα ζητήματα που τίθενται για τους γιατρούς που τόσα χρόνια στηρίζουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και για τον ίδιο τον Έλληνα πολίτη και ασθενή που αποστερείται πλήρως του δικαιώματός του να προσφύγει στον εξειδικευμένο θεράποντα ιατρό του απευθείας. Ο ασφαλισμένος αποστερείται του δικαιώματος επιλογής του γιατρού, με τη εισαγωγή ενός ξένου προς τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας συστήματος παραπομπών για τους ασθενείς, το λεγόμενο gatekeeping. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό οι πολίτες θα εγγράφονται σε οικογενειακό γιατρό, ο οποίος θα ορίζει εάν και ποιον ειδικευμένο γιατρό χρειάζεται να επισκεφτούν στη συνέχεια.

Είναι όμως ακόμη σοβαρότερα τα ζητήματα δημόσιας υγείας που θέτουν οι εισαγόμενες ρυθμίσεις που δίνουν το δικαίωμα συνταγογράφησης σε άλλους επιστήμονες υγείας που δεν είναι ιατροί. Και αυτό, αν και οι κανόνες της επιστήμης και η διεθνής πρακτική έχει παγκοσμίως επιβάλει τον κανόνα κανένα φάρμακο να μη χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, θα παρακολουθήσει με τη δέουσα προσοχή και σύνεση όσα τυχόν μέτρα υλοποίησης ληφθούν και θα πράξει, όπως μέχρι σήμερα, αυτό που επιβάλει ο θεσμικός του ρόλος για την προάσπιση του κύρους του ιατρικού λειτουργήματος και της δημόσιας υγείας».

Διαβάστε παρακάτω τι αναφέρει η ΑΔΕΔΥ:

Μέσα από το νομοσχέδιο, προκύπτει αβίαστα ότι οι ήδη υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (κέντρα υγείας, μονάδες ΠΕΔΥ κλπ) όχι μόνο δεν αναβαθμίζονται, αλλά αντίθετα θα συνεχίσουν να υπολειτουργούν και να διοχετεύουν τους πολίτες σε ειδικούς γιατρούς και εξετάσεις στον αδηφάγο ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Η υποτιθέμενη τομή που με πανηγυρικούς τρόπους προβάλλεται από την κυβέρνηση, η ίδρυση δηλαδή των Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας, έχει ως βασικό στόχο να θέσει εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στους ειδικούς γιατρούς και στα νοσοκομεία. Αν αυτή η επιλογή συνδυαστεί και με τα αμερικάνικης εμπνεύσεως θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία θα περιορίζουν τη δυνατότητα των πολιτών στις εξετάσεις, στο φάρμακο και σε γιατρούς ειδικοτήτων, τότε καθίσταται σαφές ότι τις υπηρεσίες Υγείας πολύ πιο δύσκολα θα τις προσεγγίζουν πλέον οι πολίτες.

Επιπλέον, η χρηματοδότηση του νέου συστήματος είναι στον αέρα, αφού δε θα στηρίζεται στην κρατική χρηματοδότηση, αλλά σε κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω της έλλειψης πόρων, η παρέμβαση αυτή περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε ότι το προσωπικό που καλείται να στελεχώσει τις ΤΟΜΥ είναι προσωρινό, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τότε μπορούμε να πούμε ότι η, εμφανιζόμενη ως μεταρρύθμιση, παρέμβαση της Κυβέρνησης δεν πρόκειται να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες Υγείας. Αντίθετα, θα ενισχυθεί η τάση για περιορισμό των παροχών στις υπηρεσίες υγείας, η οποία τα τελευταία χρόνια επιχειρείται να εδραιωθεί και θα υπάρξει ένα σύστημα Υγείας με χαμηλές και κακής ποιότητας παροχές.

Ο αγώνας για να ζωντανέψουν και να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με επαρκή χρηματοδότηση, στελέχωση με μόνιμο προσωπικό γεγονός, σε συνδυασμό με τη λειτουργία και ανάπτυξη των διαγνωστικών τμημάτων σε αυτές, είναι η βασική προϋπόθεση για την αλλαγή του τοπίου στην Υγεία. Η επίτευξη αυτού του στόχου δε χωρά μες στα πλαίσια των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών, αλλά απαιτεί μια άλλη πολιτική που στο κέντρο θα έχει τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μαζί με τις Ομοσπονδίες και τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να ακυρώσει τα σχέδια κυβέρνησης-τρόικας να βάλουν ακόμη περισσότερα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Θα συνεχίσει να διεκδικεί ένα δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας που θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη και θα του παρέχει έγκαιρα και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν