Απόφαση ΣτΕ: Κατέπεσε το αίτημα των ιδιωτών γιατρών για απαγόρευση των εμβολιασμών στα Φαρμακεία

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακεία
Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) που έδινε το δικαίωμα στους Φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν εποχικούς εμβολιασμούς και αντιτετανικούς ορούς στα Φαρμακεία.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει από κοινού, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ). Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) γνωστοποιεί την απόφαση του δικαστηρίου

Στο ΣτΕ, οι Φαρακοποιοί υποστήριξαν πως οι εποχικοί εμβολιασμοί και η χορήγηση αντιτετανικών ορών δεν αποτελούν ιατρική πράξη και αποκλειστικό δικαίωμα των ιατρών, κάτι που αποδέχθηκε το δικαστήριο. Επίσης, δέχθηκε το επιχείρημα των φαρμακοποιών ότι «οι ανωτέρω πράξεις στα φαρμακεία διενεργούνται με ασφάλεια από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι έχουν εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί προς τούτο κατά την διαδικασία και προβλέπεται ρητώς και ορισμένως στην ανωτέρω υπουργική απόφαση».

«Επομένως οποιαδήποτε επιχειρηματολογία όλων αυτών που ήθελαν να μονοπωλήσουν την διενέργεια των αντιγριπικών εμβολιασμών έπεσαν στο κενό», σημειώνουν με ανακοίνωσή τους οι Φαρμακοποιοί και καταλήγουν:

«Έτσι και τυπικά πια, η πρώτη φαρμακευτική υπηρεσία που έχει θεσμοθετηθεί από την Πολιτεία, κρίθηκε ότι νομίμως δύναται να παρέχεται από τα φαρμακεία, γεγονός που αναμφίβολα θα οδηγήσει στην θεσμοθέτηση κι άλλων φαρμακευτικών υπηρεσιών, κατόπιν βεβαίως προηγούμενης σχετικής εκπαιδεύσεως και πιστοποιήσεως των φαρμακοποιών».