Απόφαση κόλαφος από τον ΠΟΥ για τα αλλαντικά: Είναι καρκινογόνα!

  • Iatropedia
Όπως μεταδίδει το BBC, τα επεξεργασμένα κρέατα -όπως μπέικον και λουκάνικα– συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση καρκίνου. Η σχετική έκθεση του ΠΟΥ, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Oncology, αναφέρει πως 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης ορθοκολικού καρκίνου κατά 18%.

Όσον αφορά το φρέσκο κόκκινο κρέας, ο ΠΟΥ το χαρακτηρίζει «πιθανώς καρκινογόνο» (probably carcinogenic), διευκρινίζοντας, τα στοιχεία είναι ακόμα λίγα καθώς το το κρέας έχει και οφέλη για την υγεία.

Η επεξεργασία του κρέατος ωστόσο με προσθήκη αλατιού και συντηρητικών ευθύνεται για την καρκινογόνο δράση των αλλαντικών. Ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό βάσει συστάσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), τμήμα του ΠΟΥ το οποίο αξιολογεί τα πλέον ποιοτικά διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.

Έτσι, τα επεξεργασμένα κρέατα τίθενται πλέον στην ίδια κατηγορία με το πλουτώνιο (ραδιενεργό μέταλλο), τον αμίαντο αλλά και το αλκοόλ, όσον αφορά την επικινδυνότητά τους ως προς την εκδήλωση καρκίνου.

Βέβαια, η ετυμηγορία του ΠΟΥ δεν είναι απαραιτήτως ενδεικτική για τα επίπεδα επικινδυνότητας των αλλαντικών, δηλαδή ένα σάντουιτς που περιέχει μπέικον δεν είναι εξίσου επικίνδυνο με την έκθεση στον αμίαντο.