Από τι κινδυνεύετε όταν έχετε υψηλή χοληστερίνη;

  • Iatropedia
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αποτελούν την νούμερο ένα αιτία στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών σας - μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Η αθηροσκλήρωση εξελίσσεται αργά και συχνά χωρίς πρώιμα συμπτώματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές συμπεριλαμβανομένων της καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίο

Οι επιπλοκές περιλαμβάνουν:

Πόνος στο στήθος. Φραγμένες αρτηρίες καθιστούν πιο δύσκολο το οξυγόνο του αίματος να φτάσει στην καρδιά.

Χρόνια νεφρική νόσος. Αν η πλάκα συσσωρεύεται στις αρτηρίες στα νεφρά σας, τα όργανα μπορούν να χάσουν την ικανότητά τους να απομακρύνουν αποτελεσματικά τα απόβλητα και η περίσσεια του νερού από το σώμα σας.

Περιφερική αρτηριακή νόσο.

Η συσσώρευση σε μεγάλες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα στα άκρα – συνήθως τα πόδια – μπορούν να προκαλέσουν κράμπες, μούδιασμα και αδυναμία.

Καρδιακή προσβολή. Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να σχηματιστεί σε αυτή την θέση, σταματώντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Αν η απόφραξη συμβαίνει για αρκετό καιρό θα συμβεί καρδιακή προσβολή.

Εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν ένας θρόμβος αίματος και εμποδίζει μια αρτηρία στο εσωτερικό ή που οδηγούν στον εγκέφαλο ή αν ένας θρόμβος ταξιδεύει από την καρδιά προς τον εγκέφαλο, μπορείτε να έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστεί τη χοληστερόλη σας και την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης είναι η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αποφυγή ή τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου από το κάπνισμα, η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής και να πάρει αρκετή φυσική δραστηριότητα

Αν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη ή αθηροσκλήρωση ή και τα δύο, ορισμένα φάρμακα και ιατρικές διαδικασίες μπορεί να θεραπεύσει αυτές τις συνθήκες. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου και τις επιλογές θεραπείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ''φτερουγίζει'' η καρδιά σας;

Ποια κακή συνήθεια ''πυροβολεί'' την καρδιά!