Από τι κινδυνεύετε όταν δεν κοιμάστε καλά;

  • Iatropedia
Ο ύπνος είναι απαραίτητος και έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για τη ψυχική υγεία. Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν όμως ότι η κακή ποιότητα ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ως αποτέλεσμα των αλλαγών που συμβαίνουν στον εγκέφαλο.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της σωματικής υγείας και η έλλειψη ή η κακή ποιότητα αυτού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, νεφρικής νόσου, υπέρτασης, διαβήτη, εγκεφαλικού επεισοδίου και παχυσαρκίας. Ο ύπνος επιπλέον εμπλέκεται στην ανάπτυξη, την ορμονική ισορροπία και τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι άτομα με χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου (όπως συμβαίνει στην άπνοια ύπνου) είναι περισσότερο πιθανό να έχουν βλάβες του εγκεφαλικού ιστού που συνδέονται με την εμφάνιση άνοιας.

Επιπλέον, η μικρότερη διάρκεια βαθύ ύπνου αυξάνει την πιθανότητα απώλειας εγκεφαλικών κυττάρων που επίσης σχετίζεται με την άνοια. Το στάδιο του βαθύ ύπνου βοηθάει στο να θυμόμαστε γεγονότα και στην επεξεργασία της πρόσφατης μνήμης και τυπικά μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Η συσκευή CPAP είναι μία μάσκα που τη φοράνε άτομα με άπνοια ύπνου κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και χορηγεί συνεχής ροή αέρα υπό πίεση κατευθείαν στη μύτη. Η CPAP έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, ακόμη και σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη άνοια.

Στον μέλλον μια προσέγγιση για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να βρίσκεται στη στόχευση μιας πρωτεΐνης που ξυπνά τον εγκέφαλο από τον ύπνο.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com