Από μία κλωστή κρέμεται το «Δρομοκαϊτειο»- Χρωστάει παντού και δανείζεται υλικά

  • Iatropedia
Γάζες και σύριγγες είναι σε έλλειψη στο "Δρομοκαϊτειο" με αποτέλεσμα η διοίκηση του ιδρύματος να έχει δανείστεί από το νοσοκομείο της Ελευσίνας "Θριάσιο"... Αυτό αποκάλυψε σε έγγραφό της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) που κρούει σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τα κονδύλια που διατέθηκαν φέτος στο νοσοκομείο είναι μόλιςς 200.000 ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός του ήταν για 5 εκατ. ευρώ (!) την ώρα που τα χρέη τους προς τους προμηθευτ΄'ες ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Εφημερεύοντας δύο φορές την εβδομάδα για ολόκληρη την χώρα, και κάνοντας 40 εισαγωγές κάθε φορά με μόλις 160 «ενεργές» κλίνες, επιδεινώνει συνεχώς την κατάστασή του και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Το Ψ.Ν.Α. «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» στενάζει από τις πολυάριθμες εισαγωγές ασθενών, τις ελλείψεις κονδυλίων και προσωπικού.

Εφημερεύει για όλη τη χώρα δύο ημέρες (24ωρα) την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη) και εισάγει 30-40 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Οι Υπουργικές Αποφάσεις τομεοποίησης των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας παραμένουν κενό περιεχομένου. Οι ασθενείς που εισάγονται εκ των οποίων το 70% με Εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό, είναι πολύ περισσότεροι από τις διαθέσιμες για κάθε εφημερία κλίνες.

Διαθέτει 160 κλίνες οξέων περιστατικών και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της εφημερίας διατάσσει το σύνολο των κλινών του Νοσοκομείου. Εξαιτίας αυτού νεοεισερχόμενοι ασθενείς οξέα περιστατικά, νοσηλεύονται σε Νοσηλευτικά Τμήματα χρονίων πασχόντων ή στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα (αν και νέοι σε ηλικία) ή στο τμήμα μέσης Νοσηλείας.

Το προσωπικό αποδεκατίστηκε από τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις και τις μηδενικές προσλήψεις την τελευταία δεκαετία. Υπηρετούν 400 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων σε Νοσοκομείο που χαρακτηρίζεται πυλώνας της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας, με ανεπτυγμένες κλίνες άνω των 600 και πλήθος υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Το έτος 2008 υπηρετούσαν 650 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και σήμερα αν και εντατικοποιήθηκε η εργασία εξαιτίας της οικονομικοκοινωνικής κατάστασης, είναι 250 εργαζόμενοι λιγότεροι, σε 1.000 οργανικές θέσεις. Σε Νοσηλευτικά Τμήματα των 40 ασθενών η κάθε βάρδια καλύπτεται από μία Νοσηλεύτρια με αυξημένη επικινδυνότητα. Τακτικά έχουμε ξυλοδαρμούς ασεθνών ή προσωπικού από ασθενείς σε διέγερση.

Το Νοσοκομείο στενάζει από την έλλειψη κονδυλίων.

Εφέτος προϋπολογίστηκαν 5 εκατ. ευρώ (πολύ λιγότερα των αναγκών) και μέχρι σήμερα εκταμιεύθηκαν 200.000 ευρώ. Οι οφειλές σε προμηθευτές ξεπερνούν το 1 εκ. ευρώ. Εξαιτίας αυτού απειλούν να διακόψουν και άλλοι ήδη διέκοψαν τις προμήθειες υλικών διατροφής και υγειονομικού υλικού. Το διαιτολόγιο των ασθενών προσαρμόστηκε με βάση την οικονομική στενότητα του Νοσοκομείου. Χωρίς τα απαραίτητα υλικά (κρέας, ψάρι, λαχανικά κ.α.), υποβαθμίστηκε η ποιότητά του σε μεγάλο βαθμό. Προβλήματα στην προμήθεια υλικών διατροφής αντιμετωπίζουν και οι φιλοξενούμενοι στους Ξενώνες (μαγειρεύουν οι ίδιοι).

Το Νοσοκομείο οφείλει χρήματα πολλών μηνών στους εργολάβους, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους πάνω από πέντε μήνες, αν και οφείλουν από ιδία κεφάλαια να εξοφλούν το μισθό τους. Απόδειξη της δεινής οικονομικής κατάστασης που περιήλθαν τα Νοσοκομεία της χώρας, είναι η Παρασκευή 24/07/2015 όπου το ΘΡΙΑΣΙΟ Νοσοκομείο σε ημέρα εφημερίας δεν διέθετε μεταξύ άλλων γάζες, σύριγγες και δανείστηκε ότι είχε απομείνει στο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ. Τριτοκοσμικές καταστάσεις!!!

Το ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ κινδυνεύει με κατάρρευση όπως όλες οι Μονάδες Δημόσιας Υγείας.

Η κατάρρευση του ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ θα συμπαρασύρει συνολικά το Σύστημα Δημόσιας Ψυχικής Υγείας.

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας να χρηματοδοτήσει και να στελεχώσει άμεσα το Ψ.Ν.Α. ΔΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ. Ταυτόχρονα να διευθετηθεί το σύστημα εφημερίας Ψυχιατρικών Μονάδων, με την διάθεση του συνόλου των ανεπτυγμένων Δημόσιων Μονάδων. Τέλος τα πολιτικά παιχνίδια, ειδικά εις βάρος της υγείας των πολιτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν