Από κόσκινο περνούν οι διοικητές των νοσοκομείων! Ξεκινά η αξιολόγηση

  • Iatropedia
Από σκληρή αξιολόγηση και μάλιστα με οδηγίες της τρόικα θα περάσουν οι διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας. Ποια τα κριτήρια για την αξιολόγηση.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Αποδείξεις και οικονομικά δεδομένα θα πρέπει να παρουσιάσουν οι διοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας προκειμένου να διατηρήσουν τη θέση τους. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ξεκινά την αξιολόγησή τους ώστε εκείνοι που δεν πληρούν τα κριτήρια να αντικατασταθούν άμεσα.

Άλλωστε σκοπεύει να προκηρύξει σε ανοικτό διαγωνισμό τις θέσεις που θα προκύψουν από την αξιολόγηση.

Οι διοικητές μπορεί να έχουν ανανεώσει τη θητεία τους το 2012, αυτό όμως δε θα εμποδίσει τελικά την ηγεσία του υπουργείου να τους θέσει εκτός ΕΣΥ.

Άλλωστε μόλις πρόσφατα υπεγράφησαν μνημόνια και στα νοσοκομεία σύμφωνα με τα οποία θα πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα όλοι οι προϋπολογισμοί.

Οι διοικητές που δεν έχουν φροντίσει τα οικονομικά στα νοσοκομεία τους θα δούνε πιθανότατα την πόρτα εξόδου. Εξάλλου βασική προϋπόθεση είναι να έχουν συμμαζέψει τα λογιστικά, να μην έχουν υπερβεί τους προϋπολογισμούς που έχουν τεθεί αλλά και να έχει μπει τάξη στις προμήθειες.

Εκτός αυτού ρόλο θα παίξει και το ποσοστό των γενόσημων φαρμάκων που χρησιμοποιείται σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα, δεδομένου ότι η τρόικα έχει θέσει ως όρο να αυξηθεί η χρήση τους με στόχο να φθάσει τουλάχιστον το 50%. Μέχρι στιγμής όμως ο μέσος όρος χρήσης των γενοσήμων στα νοσοκομεία ίσα που αγγίζει το 25 με 30%.

Μάλιστα ειδικά στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία το ποσοστό θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό εξαιτίας των αντιστάσεων που υπάρχουν για τη χορήγηση των γενοσήμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχεται «τσουνάμι» στα νοσοκομεία! Ξεκινούν νέες επισχέσεις και κινητοποιήσεις

Ανησυχία για κρούσματα Λύσσας! Σε ποιες περιοχές εμφανίστηκαν

Ανεργία, Κρίση και Κατάθλιψη. Πως αντιμετωπίζουμε την κατάθλιψη σε καιρούς ανεργίας και κρίσης

Μόλις δείτε το βίντεο αυτό δεν θα ξανακαπνίσετε. ΒΙΝΤΕΟ

Τι γίνεται εάν ο ασθενής ξυπνήσει κατά το χειρουργείο;