Ποια είναι τα ανοιχτά θέματα σε Υγεία και Φάρμακο αυτήν τη στιγμή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Υγεία
Τα μνημόνια και οι ...θεσμοί τέλειωσαν αλλά κάποια πράγματα πρέπει να παρακολουθούνται και να τα συζητούν από κοντά. Κάπως έτσι, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η τελευταία συνάντηση κλιμακίου του υπουργείου Υγείας με αντίστοιχο κλιμάκιο των Θεσμών για να συζητηθούν ...εκκρεμότητες.

Θέματα που άπτονται του ΠΕΔΥ, του ΕΟΠΥΥ, του ΕΚΑΠΥ, των DRG’s και άλλων …συντομογραφιών του χώρου της Υγείας και του Φαρμάκου συζητήθηκαν στην σχεδόν άτυπη συνάντηση. Είναι γεγονός ότι η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ «βλέπει τοίχο» καθώς με την χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ δεν πείθονται αρκετοί γιατροί να περάσουν στο ΠΕΔΥ. Ομοίως, ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει δυσκολίες στην υπογραφή των νέων συμβάσεων με γιατρούς. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε το clawback που όλοι αγαπούν να μισούν αλλά πάντως ζητούν από την Φαρμακοβιομηχανία να το πληρώνει όλο και πιο διογκωμένο!

Μέσα σε όλα που πρέπει να συμφωνηθούν εξάλλου με τους Θεσμούς είναι και η λειτουργία του ΕΚΑΠΥ και η πορεία των δημόσιων διαγωνισμών για τα νοσοκομεία ενώ και η Επιτροπή για το σύστημα ΗΤΑ προχωρά τις εργασίες της με αργούς ρυθμούς την ώρα που οι χρόνοι πιέζουν (υπάρχει δέσμευση για το τέλος του έτους).