Από 200 ευρώ ως 5000 ευρώ το «φακελάκι» στην Ελλάδα

  • Iatropedia
Η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας ανέρχεται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ, με καταμετρούμενη απώλεια φόρων της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα οι πληρωμές για την υγεία προκαλούν μία επιπλέον επιβάρυνση 27% στα οικονομικά των πολιτών που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Έρευνα σε 2741 Έλληνες από ολόκληρη την Ελλάδα που διεξήγαγε ομάδα με επιστημονικούς υπεύθυνους τους καθηγητές Κυριάκο Σουλιώτη, Γιάννη Τούντα και Λυκούργο Λιαρόπουλο, έδειξε ότι τα ποσά κυμαίνονται από 200 ευρώ για έναν τοκετό ή μία επέμβαση καταρράκτη έως και πάνω από 5.000 ευρώ για σοβαρές επεμβάσεις.

Το 55,2% των χρημάτων που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους σε δημόσια μονάδα Υγείας δεν συνοδεύεται από απόδειξη.

Οι εκπονητές της έρευνας υποστηρίζουν ότι το «φακελάκι» είναι απόρροια της εξουσίας που δίνεται στους γιατρούς να διαχειριστούν από τις εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα ως την ώρα που θα γίνει η επέμβαση. Ο τρόπος με τον οποίο καλούνται να δώσουν το «φακελάκι» οι ασθενείς αναλύθηκε επίσης κι έχει ως εξής…

Είτε ο γιατρός καθυστερεί την παροχή της επέμβασης μέχρι ο ασθενής ή η οικογένειά του αναγκαστούν να πληρώσουν είτε παρουσιάζεται ευθύς εξ αρχής δυσκολία στην πρόσβαση στη θεραπεία. Συχνό όμως και το «φακελάκι» που δίνεται ως ικανοποίηση του ασθενούς για τη φροντίδα του γιατρού…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκ στην ιατρική κοινότητα από τη σύλληψη καρδιοχειρουργού!Τα φακελάκια και οι «μνημονιακές» τιμές