Από 1η Απριλίου χρέωση 1 και 3 ευρώ στους ασφαλισμένους για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα

  • Γιάννα Σουλάκη
εξετάσεις
Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται από την 1η Απριλίου. 

Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το οποίο -περιέχει και διατάξεις για την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα- και βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 19 Μαρτίου του 2024. Μετά την ψήφισή του οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα με τον ΕΟΠΥΥ αντίτιμο ύψους 1 ευρώ για τις κλινικοεργαστηριακές εξετάσεις και 3 ευρώ για τις απεικονιστικές.
«Θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές», ήταν η εξήγηση που έδωσε για το μέτρο ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

«Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές, που συνεχίζεται και τώρα που τελείωσε ο κορωνοϊός» δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. «Εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές» εξήγησε.

«Όποιος πάει για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, η συμμετοχή του θα είναι μηδενική», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά στις καταγγελίες για ελλείψεις προσωπικού και τις λίστες αναμονής στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ, ο κος Θεμιστοκλέους απάντησε: «Το προσωπικό (νοσηλευτικό προσωπικό – παραϊατρικό προσωπικό) επαρκεί. Τα ίδια τα νοσοκομεία το επιβεβαιώσαν και απάντησαν θετικά όταν ρωτήθηκαν. Το μέτρο έκανε πρεμιέρα χθες και σε 18 μήνες από σήμερα περιμένουμε σημαντική μείωση στις αναμονές».

Δείτε τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας: