Χωρίς συμβάσεις και απλήρωτοι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Ιούνιο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με τα λόγια "χτίζω ανώγια και κατώγια" λέει μια ελληνική παροιμία που ταιριάζει πολύ στο ζήτημα της υπόσχεσης για παράταση των συμβάσεων χωρίς όμως να έχει βγει το ΦΕΚ που θα της νομιμοποιεί. Το αποτέλεσμα είναι να μην πληρώνονται οι δικαιούχοι...

Το θέμα με τις 3μηνες παρατάσεις στις συμβάσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ έχει γίνει σήριαλ καθώς από την μία η ηγεσία του ΥΥΚΑ εκδίδει ανακοινώσεις που τις προαναγγέλλουν, από την άλλη όμως δεν φορντίζει για την δημοσίευσή τους και σε ΦΕκ ώστε να ισχύσουν τυπικά και να μπορούν να πληρωθούν οι γιατροί.

Το θέμα απασχόλησε το ΔΣ του ΙΣΑ που εξέδωσε σχετική αν ανακοίνωση:
«Με τις με αριθμ. πρωτ. 5712-14/9/2015, με αριθμ. πρωτ. 4943-4/9/2015, με αριθμ. πρωτ. 61781/10/2015 επιστολές μας θίξαμε το ζήτημα της παράτασης της ισχύος των συμβάσεων των ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικότερα αναφέραμε ότι αν και δίδονται τρίμηνες παρατάσεις στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, ουδεμία σχετική διάταξη είχε δημοσιευθεί σε ΦΕΚ μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να υφίσταται ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμός για τη νομιμότητα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από τους ιατρούς και το ενδεχόμενο μη κάλυψης της αμοιβής αυτών από τον οργανισμό. Με τα την ενημέρωση που είχαμε από τις οικονομικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ η μη άμεση δημοσίευση του ΦΕΚ συνεπάγεται την αδυναμία πληρωμής των ιατρών μέχρι τις επικείμενες εορτές.
Όπως σας είναι γνωστό οι συμβάσεις παρατάθηκαν έως τις 31/12/2015, πλην όμως μέχρι και σήμερα δεν έχει νομοθετικά ρυθμιστεί το ζήτημα τόσο της προηγούμενης παράτασης που δόθηκε, όσο και της παρούσας, με αποτέλεσμα να υφίσταται πρόβλημα στην αποπληρωμή των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και καθυστέρηση καταβολής των ποσών για έντεκα ολόκληρους μήνες, αν συναθροιστεί και η μη καταβολή του υπολοίπου 10% των ετών 2012, 2013, 2014 και του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε ότι όλο αυτό το ζήτημα δημιουργείται, διότι δεν υπάρχει πρόθεση από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να επιλυθεί το ζήτημα μόνιμα, και η μόνη λύση θα ήταν το άνοιγμα των συμβάσεων για όλους τους ιατρούς, με συλλογικές συμβάσεις υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, όπως έχει ειπωθεί πολλάκις.
Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας για την επίλυση του ζητήματος».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν