Απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Κ.Υ. και στην Τοπική Μονάδα Υγείας Ελευσίνας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Θριάσιο
Πρόβλημα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι επικουρικοί εργαζόμενοι (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, φύλακας, καθαρίστρια) στο Κέντρο Υγείας και την Τοπική Μονάδα Υγείας Ελευσίνας, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο.

Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, αφού εκτός από τα υπόλοιπα καθημερινά τους έξοδα, επιβαρύνονται και για τις καθημερινές μετακινήσεις προς το χώρο εργασίας τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, απλήρωτες είναι οι εφημερίες και η αποζημίωση για εργασία νυχτερινή και σε αργίες – Κυριακές από το Δεκέμβριο 2018.

Όπως έγινε ωστόσο γνωστό, δεν έχουν προχωρήσει και οι διαδικασίες για την μισθολογική εξέλιξη των συναδέλφων μετά την 1η Ιανουαρίου 2018. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εκκρεμεί, για περισσότερο από ένα έτος, και η αίτηση εργαζόμενης του Κέντρου Υγείας για την αναγνώριση προϋπηρεσίας της.

Αναφέρουν από το Σωματείο:

Αποτελεί πρόκληση, με οποιαδήποτε δικαιολογία, να είναι απλήρωτοι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγεία ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, «μοιράζει» φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματικού ομίλους, με πρόσφατο παράδειγμα τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των μεγάλων επιχειρηματικών κερδών, που προβλέπεται στο κρατικό προϋπολογισμό του 2019 (με αντίστοιχη απώλεια κρατικών εσόδων και «όφελος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα φτάσει τα 460 εκατ. ευρώ ετησίως).

Ταυτόχρονα, σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας προκαλούν οι ελλείψεις προσωπικού και η υποχρηματοδότηση, που είναι αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της υγείας που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες.

Αν και δεκάδες κάτοικοι και εργαζόμενοι προσέρχονται καθημερινά στο Κέντρο Υγείας, που καλύπτει την περιοχή Ελευσίνας – Μαγούλας με περισσότερους από τριάντα χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και χιλιάδες εργαζόμενους στις δεκάδες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις της περιοχής, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και λείπουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων.

Αποτέλεσμα είναι οι κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής να ταλαιπωρούνται και να αναγκάζονται είτε να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και έχουν ανάγκη είτε να προσφεύγουν στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της υγειονομικής κάλυψης της ευρύτερης περιοχής.

Αντί για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετατροπή της υγειονομικής περίθαλψης σε εμπόρευμα και «ατομική υπόθεση», για την οποία θα βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη οι λαϊκές οικογένειες. Για να εξοικονομούνται κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων. Και να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας.

Αντί για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας με τις αντίστοιχες αποκεντρωμένες μονάδες, η συγκυβέρνηση «διαφημίζει» τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.), με ελάχιστο προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και βασικό προσανατολισμό να δυσκολεύουν την πρόσβαση σε εξειδικευμένους γιατρούς και δημόσιες μονάδες υγείας δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου επιπέδου και να προωθούν την εφαρμογή αντιεπιστημονικών πρωτοκόλλων, με στόχο τη μείωση της κάλυψης για φάρμακα και διαγωνιστικές εξετάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ζητάμε από τους αρμόδιους υπουργούς και τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:

► να πληρωθούν άμεσα οι επικουρικοί εργαζόμενοι και να εξασφαλιστεί ότι θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή

► να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους και να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή

► να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για την απρόσκοπτη μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων και την αναγνώριση τυχόν προϋπηρεσίας τους

► να ενισχυθεί με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων το κέντρο Υγείας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Στην κατεύθυνση της ουσιαστικής αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας, ώστε να παρέχει υψηλού επιπέδου, εντελώς δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, θα πάρουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε συντονισμό και με άλλα σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής.

Το Κέντρο Υγείας θα πρέπει να στελεχωμένο με όλο το αναγκαίο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό, με πλήρη ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και να είναι συνδεδεμένο με το Δευτεροβάθμιο και Τριτοβάθμιο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης. Στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας θα δίνεται έμφαση στην πρόληψη και προαγωγή της Υγείας.

Στο Κέντρο υγείας θα πρέπει να υπάρχουν υπηρεσίες σχολικής υγείας καθώς και τμήμα Ιατρικής της Εργασίας, που θα συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, θα καταγράφει και θα μελετά την επαγγελματική νοσηρότητα στους εκατοντάδες εργασιακούς χώρους της περιοχής.

Γνωρίζουμε ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη, σταθερή εργασίας με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης Ιωαννίδης Παναγιώτης