Απλήρωτοι με περικοπές και περιορισμένη ρευστότητα οι εργαστηριακοί γιατροί προειδοποιούν για τα χειρότερα!

  • Iatropedia
"Για το μετέπειτα χρονικό διάστημα αν οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν οι ίδιες ή και χειρότερες, δηλαδή το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα μας εκτός ευρώ, θα αναγκαστούμε να περιοριστούμε σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών, χωρίς να έχουμε πλέον τη δυνατότητα πίστωσης των ασφαλιστικών ταμείων". Αυτό προειδοποιούν οι εργαστηριακοι γιατροί το υπουργείο υγεάις και τον ΕΟΠΥΥ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Αν συνεχίσουν οι πολιτικές περικοπών, μη έγκαιρης πληρωμής και πολιτικής- οικονομικής ανασφάλειας, τότε οι εργαστηριακοί γιατροί προειδοποιούν ότι θα περιορίσουν την δραστηριότητά τους.

Μην έχοντας εξάλλου χρήματα για να αγοράσουν νέο εξοπλισμό και ανταλλακτικά για τα μηχανήματά τους τόσο εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας όσο και επειδή αυτά είναι όλα εισαγόμενα προϊόντα, οι γιατροί προειδοποιούν ότι σύντομα θα βρίσκονται σε σοβαρού βαθμού δυσπραγία.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση:

Το επαγγελματικό μας σωματείο εκπροσωπεί το σημαντικότερο μέρος της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας μας. Εκπροσωπεί αυτούς που έχουν επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Εκπροσωπεί αυτούς που εργάζονται σκληρά ( ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό) για να υπάρχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα. Εκπροσωπεί αυτούς που έχουν πληρώσει από την τσέπη τους τα τελευταία δύο χρόνια, την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους Έλληνες πολίτες, αμειβόμενοι για τις υπηρεσίες τους αυτές με αμοιβές κάτω του λειτουργικού τους κόστους.

Παραμένουμε απλήρωτοι από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (για παλαιές και νέες οφειλές) για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχοντας υποστεί περικοπές των απαιτήσεων μας για δύο συναπτά έτη (2013 και 2014), της τάξεως του 50% επί της αξίας των διαγνωστικών εξετάσεων που έχουμε πραγματοποιήσει στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, με αποτέλεσμα η ρευστότητα των μονάδων μας να έχει εκμηδενιστεί.

Για την παροχή των ιατρικών μας υπηρεσιών απαιτούνται αντιδραστήρια, αναλώσιμα υλικά, ανταλλακτικά μηχανημάτων και ιατρικός εξοπλισμός. Το σύνολο των προμηθειών αυτών δυστυχώς είναι εισαγόμενο. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις (λήξη του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας σήμερα το βράδυ, ανακοίνωση δημοψηφίσματος και κλείσιμο τραπεζών), δημιουργεί μία απίστευτη οικονομική ασφυξία στην αγορά. Μπροστά σ' αυτήν την διαμορφούμενη κατάσταση, οι εισαγωγικές εταιρείες και οι διεθνείς οίκοι, που αποτελούν τους προμηθευτές μας, απαιτούν πλέον άμεση εξόφληση των παραγγελιών μας. Η απαίτηση αυτή οδηγεί επί της ουσίας στην αδυναμία συνέχισης της λειτουργίας των μονάδων μας εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος. Ως εκ τούτου, σας γνωστοποιούμε ότι με μεγάλη δυσκολία αλλά με αίσθημα κοινωνικής και πολιτικής ευθύνης, θα συνεχίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών μας τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα.

Για το μετέπειτα χρονικό διάστημα αν οι συνθήκες της αγοράς παραμείνουν οι ίδιες ή και χειρότερες, δηλαδή το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα μας εκτός ευρώ, θα αναγκαστούμε να περιοριστούμε σε παροχή ιατρικών υπηρεσιών, χωρίς να έχουμε πλέον τη δυνατότητα πίστωσης των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Δρ Γεώργιος Βουγιούκας Ιωάννης Καραμηνάς

Ιατρός Ακτινολόγος Βιοχημικός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ