Απίστευτο στατιστικό: Τραυματιζόμαστε λιγότερο τα τελευταία χρόνια!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τραυματισμοί
Ο κόσμος γίνεται σταδιακά ένα ασφαλέστερο μέρος, όσον αφορά τουλάχιστον τον κίνδυνο να τραυματισθεί ένας άνθρωπος. Σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, οι κάθε είδους τραυματισμοί έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το 1990.

Η έρευνα «Παγκόσμιο Βάρος Ασθενειών και Τραυματισμών» (Global Burden of Diseases and Injuries), με επικεφαλής τη δρα Χουανίτα Χάαγκσμα του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Injury Prevention» (Πρόληψη Τραυματισμών), ανέλυσε τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με 26 αιτίες και 47 διαφορετικά είδη τραυματισμών σε 188 χώρες.

Η μελέτη αξιολόγησε τον αριθμό των τραυματισμών, τον αριθμό των θανάτων λόγω τραυματισμών και τον αριθμό των λεγόμενων «ετών DALY» (Disability Adjusted Life Years), τα οποία υπολογίζονται, αν προστεθούν τα χαμένα έτη λόγω θανατηφόρων τραυματισμών με τα έτη που ζει κανείς με αναπηρία λόγω τραυματισμού.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί παγκοσμίως προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα (το 29% του συνόλου) και ακολουθούν οι απόπειρες αυτοκτονίας (17,5%), οι πτώσεις (11,6%) και οι πράξεις βίας (8,5%).

Από όσους τραυματισμένους απαιτούν ιατρική φροντίδα, μόνο το 6% κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο και, από αυτήν την τελευταία κατηγορία, η κύρια αιτία είναι τα κατάγματα (το 38,5% των συνολικών εισαγωγών λόγω τραυματισμού).

Σχεδόν σε όλες τις χώρες οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν σε άνδρες από ό,τι σε γυναίκες (τουλάχιστον έως την ηλικία των 80 ετών). Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως λόγω τραυματισμού.

Αν και οι τραυματισμοί παραμένουν σημαντική αιτία κακής υγείας και πρόωρου θανάτου, διαχρονικά καταγράφεται σαφής τάση για μείωσή τους. Από το 1990 έως το 2013, τα έτη DALY έχουν μειωθεί κατά 31%, δηλαδή σχεδόν κατά το ένα τρίτο. Η μείωση αφορά σχεδόν όλες τις αιτίες τραυματισμών.

Όσον αφορά τους τραυματισμούς στην εφηβεία (παιδιά έως 15 ετών), τα λιγότερα έτη DALY είναι στη Δυτική Ευρώπη και τα περισσότερα στην υποσαχάρια κεντρική Αφρική.

Για τις ηλικίες 15 έως 49 ετών, όπου συμβαίνουν και οι περισσότεροι τραυματισμοί λόγω τροχαίων, καταγράφονται 70% περισσότερα έτη DALY στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη, πράγμα που δείχνει ότι η Ευρώπη είναι ασφαλέστερο μέρος να ζει κανείς, όσον αφορά την πιθανότητα τραυματισμού.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ