Απίστευτο! «Πέφτει» και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης! Ανάστατοι οι γιατροί

  • Iatropedia
Έντονος εκνευρισμός επικρατεί στους κόλπους των γιατρών τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και του ΕΣΥ, καθώς από το πρωί εκατοντάδες χιλιάδες γιατροί επιχειρούν να χορηγήσουν φάρμακα σε ασθενείς αλλά και το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα με το προηγούμενο.

Το σύστημα είτε δεν τους επιτρέπει καν την πρόσβαση είτε όταν μπάινουν με τους κωδικούς δεν έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφήσουν.

Και η περιπέτεια τους δεν τελειώνει εδώ: όταν τηλεφωνούν στην αρμόδια αρχή για να παραπονεθούν οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι πως πρόκειτια για νεό σύστημα άρα είναι λογικό να παρουσιάζει προβλήματα.

Ωστόσο ουδείς φαίνεται να σκέφεται και πάλι την ταλαιπωρία των ασθενών οι οποίοι θα αναγκάζονται να επισκέπτονται και πάλι τους γιατρούς τους προκειμένου να πάρουν την πολυπόθητη συνταγή φαρμάκου ή διαγνωστικών εξετάσεων.

Άλλωστε το νέο σύστημαe- prescription είναι ένα ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τόσο για φάρμακα όσο και για παραπεμπτικά εξετάσεων.

Βέβαια με βάση και τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, τοe- prescription υποτίθεται ότι θαδιευκόλυνε τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς.

Μάλιστα κατά τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά τοe- prescriptionθα είναι πολύ πιο γρήγορο αλλά και πολύ πιο αναλυτικό με αποτέλεσμα να είναι δυνατό να εντοπίζονται οι γιατροί που φορτώνουν το σύστημα με συνταγές.

Πάντως για τον κ. Σαλμά ο απολογισμός της μέχρι σήμερα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ήταν θετικός παρά τα τεράστια προβλήματα που σημειώθηκαν. Τους τελευταίους 7 μήνες εκτελέστηκαν παραπάνω από 28,5 εκ. ιατρικές συνταγές συνολικής αξίας περίπου 1,1 δις ενώ πιστοποιήθηκαν 41.000 ιατροί και 11.000 φαρμακεία και εξυπηρετήθηκαν περίπου 2,3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι το μήνα.

Ο Ιατρικός Σϋλλογος της Αθήνας ζήτησε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο ώστε να εκπαιδευτούν οι γιατροί στη χρήση του νέου συστήματος πριν δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα.

Δήμητρα Ευθυμιάδου