Απίστευτο: Νεκροί δότες »δίνουν»φως σε τυφλούς

  • Iatropedia
Κύτταρα που λαμβάνονται από μάτια νεκρών μπορεί να δώσουν όραση σε τυφλούς ανθρώπους. Μια νέα έρευνα αναφέρει ότι κύτταρα που λαμβάνονται από μάτια νεκρών μπορεί να είναι σε θέση να δώσουν όραση σε τυφλούς.

Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού

Όπως αναφέρθηκε στο περιοδικό Stem Cells Translational Medicine, δοκιμές σε ποντίκια, έδειξαν ότι ανθρώπινα κύτταρα μπόρεσαν να αποκαταστήσουν μερική όραση σε εντελώς τυφλά ποντίκια.

Η ομάδα από το Πανεπιστήμιο University College του Λονδίνου, θεωρεί ότι παρόμοια αποτελέσματα σε ανθρώπους, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, χωρίς όμως να δώσουν όραση ικανή για ανάγνωση. Οι δοκιμές σε ανθρώπους θα αρχίσουν εντός τριών ετών.

Η «δωρεά» κερατοειδούς χρησιμοποιείται ήδη για την βελτίωση της όρασης μερικών ανθρώπων, αλλά η ομάδα στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας, στο UCL, εξήγαγε ένα ιδιαίτερο είδος κυττάρων από το πίσω μέρος του ματιού. Τα κύτταρα αυτά είναι τα Muller νευρογλοία, ένας τύπος ενήλικων βλαστικών κυττάρων ικανά να μετατραπούν σε εξειδικευμένα κύτταρα στο πίσω μέρος του οφθαλμού και έτσι μπορεί να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος διαταραχών όρασης. Στο εργαστήριο, αυτά τα κύτταρα με χημική επεξεργασία μετατρέπονται σε ράβδο κύτταρα (rod cells), τα κύτταρα που ανιχνεύουν το φως στον αμφιβληστροειδή. Η τοποθέτηση γίνεται με έγχυση στο πίσω μέρος των ματιών σε τυφλούς αρουραίους αποκατέστησε μερικώς την όραση τους. Από τη θεραπεία ανακτήθηκαν περίπου το 50% των ηλεκτρικών σημάτων μεταξύ του οφθαλμού και του εγκεφάλου.

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Astrid Limb, δήλωσε στο BBC τι θα σήμαινε μια τέτοια αλλαγή: «Πιθανότατα ο ασθενείς μετά την θεραπεία δεν θα είναι σε θέση να διαβάσει, αλλά θα μπορούσε να κινηθεί σε ένα δωμάτιο έχοντας την ικανότητα να αναγνωρίζει τα έπιπλα. Θα είναι σε θέση ν να κάνει ένα φλιτζάνι τσάι. Η ποιότητα ζωής τους θα είναι πολύ καλύτερη, ακόμη και αν δεν θα μπορούν να διαβάσουν ή να παρακολουθήσουν τηλεόραση.»

Η έκχυση αυτών των κυττάρων μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με διαταραχές όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Δοκιμές με ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί με εμβρυακό υλικό.

Ωστόσο, η χρήση εμβρυακού υλικού διεγείρει ηθικά ζητήματα και η προετοιμασία των εμβρυακών κυττάρων διαρκεί αρκετούς μήνες. Τα νευρογλοιακά κύτταρα Muller μπορεί να είναι έτοιμα μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο καθηγητής Limb σχολίασε: «Η συγκομιδή αυτών των κυττάρων είναι πιο εύκολη όπως και ο χειρισμός τους στο εργαστήριο, αλλά εκφράζουν αντιγόνα που μπορεί να προκαλέσουν ανοσολογική αντίδραση.» Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα μπορεί να απορριφθούν σαν μια μεταμόσχευση οργάνου.

Το επόμενο βήμα είναι η προετοιμασία των κυττάρων ως ποιοτική κλινική θεραπεία προκειμένου να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους. Οι δοκιμές υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν μέσα σε τρία χρόνια. Αυτή η ενδιαφέρουσα μελέτη δείχνει ότι τα νευρογλοιακά κύτταρα Muller είναι μια άλλη βιώσιμη λύση για την κυτταρική θεραπεία σε παθήσεις του αμφιβληστροειδούς.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια προσέγγιση θα είναι πιο αποτελεσματική όταν αυτές οι πειραματικές τεχνικές δοκιμαστούν σε ανθρώπους, και γι 'αυτό είναι σημαντικό η πρόοδος της έρευνας να γίνεται σε όλες τις δυνατές κατευθύνσεις για την επίτευξη θεραπείας της απώλεια όρασης.

Αθανάσιος Μπούκαλης Νευροχειρουργός

Ιδρυτής του International Medical Rights

https://www.facebook.com/Athanasis.Boukalis.IMR

email: dr_athanasis@hol.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως το διάβασμα μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο!

Η φτώχεια ''βλάπτει σοβαρά την υγεία»

Πότε και πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνουμε;

Γιατί τα πολλά αντιβιοτικά βλάπτουν την υγεία;