Απίστευτο: Η γραφειοκρατία πετά στο δρόμο 2000 βαριά ασθενείς!

  • Iatropedia
Λίγο πριν το λουκέτο βρίσκονται δεκάδες Μονάδες Χρονίων Παθήσεων που φιλοξενούν βαριά πάσχοντες που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εξαιτίας καθυστέρησης δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία τους.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Για μόλις 34 ευρώ την ημέρα ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν είναι πιθανό να βρεθούν στο δρόμο.
Πρόκειται για μια απίστευτη υπόθεση γραφειοκρατίας και αδιαφορίας καθώς όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ένωσης Μονάδων Χρονίων Παθήσεων είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να κλείσουν οριστικά οι μονάδες χρονίων παθήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς το υπουργείο Υγείας δεν έχει φροντίσει ακόμη παρά τις αμέτρητες εκκλήσεις τους να δημιουργήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο.

Αποτέλεσμα αυτής της ολιγωρίας είναι χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από σοβαρότατα και χρόνια νοσήματα που δεν μπορούν καν να αυτοεξυπηρετηθούν να μείνουν χωρίς περίθαλψη και ουσιαστικά χωρίς στέγη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δημιουργήθηκαν χάρη στις φιλανθρωπίες και σε πόρους της εκκλησίας και δε λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις. Διαθέτουν κοντά στα 2000 κρεβάτια τα οποία μάλιστα δεν επαρκούν για τις ανάγκες ενώ περιθάλπουν από νέα άτομα 18 ετών έως και ηλικιωμένους.
Οι πρόσφατες συμβάσεις που είχαν συνάψει με τον ΕΟΠΥΥ λήγουν με συνέπεια να μην μπορούν πια να καλυφθούν τα έξοδα. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν δεν έχουν εισπραχθεί τα χρέη του παρελθόντος και τα περισσότερα κονδύλια έχουν και κουρευτεί.

Τα μέλη της Ένωσης υπογραμμίζουν ότι το ημερήσιο νοσήλιο για τους εκατοντάδες ασθενείς είναι μόλις 34,63 ευρώ και να σκεφτεί κανείς ότι ειδικά στην περιφέρεια δεν υπάρχουν ούτε ανάλογες ιδιωτικές δομές για να μπορούν να νοσηλευθούν οι χρονίως πάσχοντες.
Βέβαια για άλλη μια φορά το υπουργείο υγείας λύση δεν έχει δώσει παρότι ακόμη και ο ΕΟΠΥΥ έχει θέσει το θέμα.

Όμως το πρόβλημα είναι ότι στις 30 Ιουνίου λήγουν οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και επειδή ακριβώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο οι μονάδες αυτές δε θα μπορούν να συμβληθούν και πάλι με το φορέα.
Τα μέλη της Ένωσης Μονάδων Χρονίων Παθήσεων απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό αλλά και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων προκειμένου να παρέμβουν για να λυθεί το πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυξάνονται οι συμμετοχές σε φάρμακα για χρόνια νοσήματα! Ποιοι ασθενείς πλήττονται

Αλλαγές στις …αλλαγές στις τιμές φαρμάκων! Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Τιμών

Αναμονή ακόμη και 14 μήνες για αποζημίωση από ΕΟΠΥΥ! Τραγικές οι συνθήκες για ασθενείς

Έρευνα για τον ύπνο: Η αϋπνία, οι διαταραχές και οι φάσεις του ύπνου (μέρος 2ο)

Η ινσουλίνη με απλά λόγια. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διαβητικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν