Απεργία των οδοντιάτρων την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΟ
Οι οδοντίατροι έχει επίσης εξαγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας.

Απεργία προκήρυξε για αύριο Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023 η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), με αίτημα την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων του κλάδου.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΟΟ, διοργανώνει ταυτοχρόνως συγκέντρωση διαμαρτυρίας  στις  11.30 το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας.

Σκοπό της κινητοποίησης είναι η «διεκδίκηση και επίλυση κυρίαρχων θεσμικών αιτημάτων που αφορούν σε συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα που αφορούν τον υγειονομικό κλάδο», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Η απεργία έχει, μεταξύ άλλων, τα εξής αιτήματα:

  • Ακύρωση της εξίσωσης των συντάξεων των υγειονομικών με αυτές των άλλων επιστημόνων. Η ΕΟΟ αναφέρει ότι οι υγειονομικοί έχουν συντάξεις των 800 ευρώ (μικτά) μετά από 40 χρόνια εργασίας.
  • Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές επαγγελματίες μητέρες Υγειονομικούς. Η ΕΟΟ ζητά το μηνιαίο επίδομα να εξισωθεί με τον κατώτατο μισθό των 714 ευρώ, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα
  • Ικανοποίηση σειράς θεσμικών αιτημάτων, με πρωτεύον αίτημα την άρση της αύξησης των  ασφαλιστικών εισφορών για εφέτος.

«Η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί τον κλάδο των  υγειονομικών ο οποίος  στην περίοδο της πανδημίας στήριξε και ενδυνάμωσε  το Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΟ κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης. «Τα  αιτήματα αυτά έχουν διατυπωθεί  κατ’ επανάληψη και έχουν αποτυπωθεί  στην από 22-11-2022 επίσημη ανακοίνωση των προέδρων όλων των Υγειονομικών Συλλόγων, δίχως καμιά ανταπόκριση όμως».

Η γενική γραμματέας της ΕΟΟ κυρία Μαρία Μενενάκου αναφερόμενη στα αιτήματα του κλάδου χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «άδικη  την αντιμετώπιση  των νέων μητέρων Οδοντιάτρων που οδηγεί σε απαξίωση του ρόλου της μητρότητας». Και πρόσθεσε: «Ζητούμε ξεκάθαρη αναπροσαρμογή του χορηγούμενου επιδόματος μητρότητας στις μη μισθωτές αυτοαπασχολούμενες μητέρες».