Απεργία των εργαζομένων στα νοσοκομεία την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου

  • Ρούλα Τσουλέα
ΠΟΕΔΗΝ
Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την ικανοποίηση σειράς οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, με πρώτες τις προσλήψεις προσωπικού.

Πανελλαδική πανυγειονομική κινητοποίηση προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, διαμαρτυρόμενη για τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και πολλά άλλα προβλήματα των νοσοκομείων.

Στο πλαίσιό της, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και την πρόνοια στην Αττική θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία.

Η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε επίσης συγκέντρωση στις 8.30 π.μ. στην πλατεία Μαβίλη. Ακολούθως οι εργαζόμενοι θα κάνουν πορεία προς το Υπουργείο Υγείας.

Όπως επισημαίνει η ομοσπονδία σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές μονάδες βρίσκονται σε λειτουργικό αδιέξοδο εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού.

Σε σύγκριση με πέρυσι το προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι μειωμένο κατά 3.000 άτομα. Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ είναι ελάχιστες. Επιπλέον, δεν προσλαμβάνεται επικουρικό προσωπικό λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, αναφέρει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον ετήσιο πίνακα επικουρικών το έτος 2023 εγκρίθηκαν μόνο 150 θέσεις για ολόκληρο το ΕΣΥ. Αντιστοιχούν σε έναν ή δύο υπαλλήλους σε κάθε νοσοκομείο.

Πρόσθετα προβλήματα θα δημιουργήσει μετά τον Ιούνιο η ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες της καθαριότητας, της φύλαξης και της εστίασης. Στα τέλη Ιουνίου 2024 λήγουν οι συμβάσεις 6.000 ΣΟΧ, οι οποίοι κοστίζουν τα μισά χρήματα από τους ιδιώτες, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ελλιπής χρηματοδότηση των νοσοκομείων δημιουργεί τεράστια λειτουργικά προβλήματα, με κλειστές χειρουργικές αίθουσες, δυσκολίες στη διαχείριση των περιστατικών και έλλειψη νοσοκομειακών κλινών.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την ικανοποίηση σειράς οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων της. Μεταξύ άλλων διεκδικεί αυξήσεις μισθών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και των επικουρικών εργαζομένων, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα κ.λπ.

Φωτογραφία: Eurokinissi