Απέδωσε το «δωράκι» στα διαγνωστικά από την Αριστοτέλους- Τελεσίδικη η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε αναστολή της κινητοποίησης προχώρησαν τα διαγνωστικά εργαστήρια όλης της χώρας μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως αναφέρει το προεδρείο Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΥΠΙ), δηλαδή τα διαγνωστικά, εκτιμώντας ότι καλύπτεται από τις ρυθμίσεις που έγιναν και τους ρυθμούς εξόφλησης των οφειλών από τον Οργανισμό, σταματάει την κινητοποίηση.

Και βέβαια μεταξύ των ρυθμίσεων που θεωρεί ως θετικές είναι αυτή που πλήττει τους ασφαλισμένους, δηλαδή είναι αυτή που αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 372Β της 18ης Φεβρουαρίου 2016), με την οποία η συμμετοχή των ασφαλισμένων δεν υπολογίζεται επί τις ασφαλιστικής τιμής, αλλά επί του κρατικού τιμολογίου. Το θέμα που είχε αναδείξει το iatropedia.gr μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Να σημειώσουμε ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια, μικρά και μεγάλα, έχουν χτυπηθεί αλύπητα από το rebate, τις εξευτελιστικές τιμές με τις οποίες πληρώνονται αλλά και τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους από τον ΕΟΠΥΥ. Θα έπρεπε όντως να έχουν κάποιες ελαφρύνσεις από την Πολιτεία καθώς πολλοί κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο. Αλλά τις αντίστοιχες ελαφρύνσεις περιμένουν και οι ασφαλισμένοι που δοκιμάζονται από την συνεχιζόμενη κρίση. Ο τρόπος με τον οποίο θα συμβεί αυτό, είναι δουλειά της κυβέρνησης…

 

Το προεδρείο της ΠΟΣΥΠΙ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν στα παρακάτω:

-Στη δρομολόγηση της πληρωμής του Νοεμβρίου 2015 έως και το τέλος του μήνα.
-Στη δρομολόγηση της αποπληρωμής των υπό εκκαθάριση υποβολών του 2013 σύμφωνα και με τα οριζόμενα στο Ν.4368/2016.
-Στην ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της διαδικασίας προσδιορισμού του κλιμακούμενου ποσοστού εκπτώσεων (rebate) σε μηνιαία βάση.
-Στην εφαρμογή των υφιστάμενων αριθμητικών ορίων και των προτεινόμενων από τον Οργανισμό «Κανόνων Ορθής Συνταγογραφικής Πρακτικής Διαγνωστικών Εξετάσεων» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
-Στη διαμόρφωση νέου πλαισίου συλλογικών συμβάσεων.
-Στον προγραμματισμό της εκκαθάρισης των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον Οργανισμό σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν.4368/16, με αποτέλεσμα την αποπληρωμή των προσφερόμενων υπηρεσιών του 2016 στο 100%.
-Στην επανεξέταση του κλιμακούμενου ποσοστού εκπτώσεων (rebate) της Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β 2496/2015), μετά την αποτίμηση των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις μειώσεις τιμών.
-Στην υποβολή πρότασης κοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων από τη πλευρά της ΠΟΣΙΠΥ.