Απάντηση Ξανθού σε Μανιό για τις καισαρικές: Έρχεται δέσμη μέτρων για να αναστραφεί η κατάσταση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
«Όντως η εικόνα αυτή με τα πολλαπλάσια αυξημένα ποσοστά σε σχέση με το ανώτατο όριο των 15% που ισχύει, δεν περιποιεί τιμή, ούτε για το σύστημα υγείας ούτε για τους επιστήμονες, και προφανώς θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο και τις εγκύους αλλά επιβαρύνουν και οικονομικά τη λειτουργία του ΕΣΥ», επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση για τις καισαρικές τομές.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση για τα μεγάλα ποσοστά καισαρικών στη χώρα μας, που κατέθεσε προ ημερών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός, ανέφερε ότι το 2017 το ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα έφτασε το 56,8%, με το ανώτατο επιτρεπτό όριο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να βρίσκεται στο 15%! Ο κ. Μανιός συμπλήρωσε μάλιστα ότι στο Αγρίνιο φθάνει στο 83% και στη Σύρο το 69%.

Τι είπε ο Ανδρέας Ξανθός

«Προφανώς υπάρχουν και τα οικονομικά κίνητρα, και τα κίνητρα ευκολίας στους γυναικολόγους για την οργάνωση του χρόνου τους, αλλά και η αίσθηση στις γυναίκες ότι είναι πιο φιλική, πιο εύκολη και λιγότερη οδυνηρή η καισαρική τομή», είπε ο υπουργός Υγείας.

Και διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι θα ετοιμάσει σύντομα δέσμη μέτρων που σκοπό θα έχουν την αναστροφή της εικόνας αυτής με τη συμβολή και των μαιών, ο ρόλος των οποίων έχει ενισχυθεί και αναβαθμιστεί με νομοθετική ρύθμιση.

«Δώσαμε ήδη οδηγίες στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχουν αν τηρούν το διεθνές πρωτόκολλο, αλλά και να ζητούν από τους γιατρούς να τεκμηριώνουν την προσφυγή στη καισαρική», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Ανταπαντά ο κ. Μανιός

Ο ερωτών βουλευτής πήρε το λόγο και επισήμανε στον υπουργό Υγείας: «Οι διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων πρέπει, όχι απλώς να ελέγχουν αν τηρείται το πρωτόκολλο, αλλά να ελέγχουν και τα οικονομικά κριτήρια. Δεν μπορεί σε ένα μόνο δημόσιο νοσοκομείο, να έχουν γίνει 12 γέννες σε μια μέρα και οι 11 να γεννάνε με καισαρική τομή και να εκδίδεται τιμολόγιο με επιπλοκές. Βρέθηκαν κλινικές να κάνουν 80% καισαρικές και το 100% να έχουν επιπλοκές. Αυτό σημαίνει ανεξέλεγκτη διασπάθιση του ΕΟΠΥΥ».

Με τον υπουργό Υγείας να τον διαβεβαιώνει ότι ήδη «δόθηκε οδηγία στις διοικήσεις των νοσοκομείων να ελέγχονται οι ασυνήθιστες πρακτικές για τις καισαρικές. Η απάντηση λοιπόν στο φαινόμενο αυτό, είναι ο έλεγχος για την πιστή εφαρμογή των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη πάρει εντολή από το υπουργείο Υγείας να ελέγχει τις πλασματικές επιπλοκές που καταγράφονται στις καισαρικές τομές για να αυξάνεται το κόστος».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν