Απάντηση του ΕΟΠΥΥ στην ΠΟΕΔΗΝ για την ταλαιπωρία καρκινοπαθών με την προμήθεια ακριβών φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΠΥΥ
“Απρόσκοπτη εξυπηρέτηση ασθενών και συνοδών που προσέρχονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ”, αντιτάσσει η διοίκηση του Οργανισμού απέναντι στην καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για ταλαιπωρία ασθενών, ως προς τη διαδικασία προμήθειας ακριβών φαρμάκων.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού ήρθε ως απάντηση στην καταγγελία της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, ότι καρκινοπαθείς από την Φλώρινα και τους γύρω νομούς, αναγκάζονται να διανύσουν σχεδόν 500 χιλιόμετρα από και προς τη Θεσσαλονίκη, για να προμηθεύονται ακριβά ογκολογικά φάρμακα, λόγω του μικρού αριθμού φαρμακείων ΕΟΠΥΥ σε όλη την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι, «οι ασθενείς ή οι συνοδοί τους που προσέρχονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούνται απρόσκοπτα, καθώς η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται είτε απευθείας, είτε προγραμματισμένα (για επαναλαμβανόμενες συνταγές), κατά μέσο όρο, σε περίπου μία εβδομάδα ώστε να εξασφαλίζεται συνέχεια της θεραπείας».

Διαβάστε επίσης: Απίστευτο! 500 χιλιόμετρα απόσταση στέλνουν τους ασθενείς για τα ακριβά ογκολογικά φάρμακα

Σχετικά με το συγκεκριμένο φαρμακείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο αναφέρθηκε η ΠΟΕΔΗΝ, το οποίο βρίσκεται στην Τούμπα, από τον ΕΟΠΥΥ διευκρινίζεται ότι «εξυπηρετεί 350 – 600 ασθενείς καθημερινά, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός είναι κάτοικοι άλλων δήμων που μπορούν να εξυπηρετηθούν από φαρμακεία του Οργανισμού που λειτουργούν στους τόπους διαμονής τους. Στόχος είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών ή συνοδών τους, τόσο από την Περιφέρεια όσο και όσων διαμένουν στην περιοχή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, στις Υγειονομικές Περιφέρειες Μακεδονίας (3η) και Μακεδονίας-Θράκης (4η) λειτουργούν για την εξυπηρέτηση του κοινού επτά αυτόνομα φαρμακεία του και 16 σημεία διανομής-αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους. Στην ευρύτερη περιφέρεια, επίσης, λέει ο ΕΟΠΥΥ, λειτουργούν 34 φαρμακεία ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής -κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες- σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς.

Αυτό που δεν αναφέρει η ανακοίνωση, ωστόσο, είναι ότι το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών, πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο εξαγγέλθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου, ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.