Απάντηση του Ανδρέα Ξανθού στον ΣΦΕΕ και τους φόβους για τα καινοτόμα φάρμακα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως δηλώνει ο κ. Ξανθός "πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι, μέχρι να λειτουργήσει ένα έγκυρο σύστημα HTA (το οποίο προετοιμάζεται από ειδική επιτροπή του Υπουργείου) και να επιταχυνθεί η διαδικασία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό «φίλτρο» στην έγκριση κυκλοφορίας των καινοτόμων φαρμάκων με βάση την αποζημίωσή τους σε περισσότερες χώρες της Ευρώπης και με έκπτωση που να ανταποκρίνεται στη δύσκολη δημοσιονομική θέση της χώρας".

«Είναι γνωστό ότι με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα. Ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται κάθε χρόνο από την κυκλοφορία και την αποζημίωση νέων καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων  τα οποία εντάσσονται στη θετική λίστα χωρίς να προηγείται μέχρι σήμερα έλεγχος από  μηχανισμό αξιολόγησης (HTA) και διαπραγμάτευση τιμής.

Μέλημα, λοιπόν, του υπουργείου Υγείας είναι η εγγυημένη πρόσβαση των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτικό όφελος και βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά και ταυτόχρονα  η διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος Υγείας και του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ούτε «κόφτης ελπίδας», ούτε «φαρμακευτική φτωχοποίηση», ούτε «πόλεμος» στην  καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στο χώρο του φαρμάκου. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει με τη ρύθμιση για τους ανασφάλιστους την αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας στη χώρα, όλοι οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν απρόσκοπτα τα φάρμακα που έχουν  ανάγκη και ήδη 274.000 ανασφάλιστοι έχουν πάρει το 2016 τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία εκ των οποίων οι 82.000 που πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο της ακραίας φτώχειας με μηδενική συμμετοχή.

Το υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει το θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην αγορά φαρμάκου και θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης πριν την οριστικοποίηση των μέτρων. Πρέπει όμως και  οι φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως οι πολυεθνικές να συνειδητοποιήσουν ότι η διαπραγμάτευση μιας κοινωνικά αποδεκτής τιμής αποζημίωσης των καινοτόμων φαρμάκων είναι πλέον επιλογή χωρίς επιστροφή.»