Απάντηση της ηγεσίας του ΥΥΚΑ για το οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι»- Σύντομα νομοθετική ρύθμιση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η μη έγκαιρη πληρωμή των νοσηλίων σε οικοτροφείο ατόμων με νοητική υστέρηση και άλλα προβλήματα υγείας έχει δημιουργήσει δυσπραγία που οδηγεί σε πιθανό "λουκέτο". Για το θέμα είχε κάνει έκκληση το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείου Ελληνικού ώστε να επέμβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Και τώρα ήρθε η απάντηση από την Αριστοτέλους που εξηγεί τον λόγο της καθυστέρησης στις πληρωμές και προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση ώστε να εξαιρεθούν οι δομές αυτές από το clawback...

Το οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι» έχει πέσει «θύμα» του clawback που αυτόματα δεσμεύει τα χρήματα στον ΕΟΠΥΥ ώστε να πληρωθούν πρώτα αυτά και μετά τα νοσήλια.

Διαβάστε εδώ την απάντηση:
Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο που αναφέρονται στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικοτροφείο «Άγιοι Ανάργυροι» λόγω οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι για το έτος 2015, ο ΕΟΠΥΥ έχει καταβάλει στο οικοτροφείο τα νοσήλια 7 μηνών. Δύο μήνες έχουν παρακρατηθεί για την απόδοση claw- back και rebate και οφείλονται τα νοσήλια τριών μηνών τα οποία θα αποδοθούν στις αρχές του 2016.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο και την κοινωνική προσφορά που επιτελούν προνοιακοί φορείς όπως το συγκεκριμένο οικοτροφείο, έχει προβλέψει την εξαίρεση των συγκεκριμένων δομών από τους μηχανισμούς claw- back και rebate με διάταξη σε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για ομαλοποίηση της ροής χρηματοδότησης όλων των φορέων με στόχο την απρόσκοπτη περίθαλψη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την προάσπιση της δημόσιας υγείας.