Απάντηση για τις ελλείψεις σε φίλτρα αιμοκάθαρσης από το υπουργείο Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δηλώνει ότι έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση επίλυση του προβλήματος, με διάταξη η οποία θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Υγεία. Μέχρι τότε;

Η νέα διάταξη που θα αφορά και τα φίλτρα αιμοκάθαρσης, θα απαγορεύει την ανάρτηση στο Παρατηρητήριο Τιμών, υλικών με μείωση τιμής άνω του 25% της τελευταίας τιμής προμήθειας του ίδιου υλικού. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή αλλά πάντως πρέπει να δοθεί και μια προσωρινή λύση μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ψήφισης της διάταξης…

Οριστική λύση στο θέμα αυτό αλλά και γενικά σε οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την προμήθεια υλικών, θα δοθεί πάντως, σύμφωνα με την Αριστοτέλους, με τη γενική αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Να θυμίσουμε ότι προ δύο ημερών, την αγωνία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης για τα φίλτρα αιμοκάθαρσης που χρησιμοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μετέφερε με Ερώτηση του στη Βουλή ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι νεφροπαθείς, πάνω από 10 νοσοκομεία της χώρας έχουν μείνει χωρίς φίλτρα αιμοκάθαρσης ενώ σε άλλα τα φίλτρα προέρχονται από τριτοκοσμικές χώρες που δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, εξαιτίας και μόνο της χαμηλότερης τιμής αγοράς τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν