Απ. Βαλτάς: «Δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων και self test, αλλά τεράστια ζήτηση»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, για την επάρκεια φαρμάκων.

Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων και κυρίως της COVID-19 έχει αυξήσει κατακόρυφα την κίνηση στα φαρμακεία τις τελευταίες ημέρες.

Οι πολίτες αγοράζουν self test, αντιπυρετικά, σιρόπια, αντιβηχικά και παυσίπονα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της COVID-19, της γρίπης και του RSV. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο iatropedia.gr εμφανίζεται καθησυχαστικός.

«Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με πέρυσι, δεν έχουμε τα προβλήματα που είχαμε με τα αντιβιοτικά και τα αντιπυρετικά και τα αντιβηχικά σιρόπια. Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα με τα εισπνεόμενα. Διατίθενται μεν, αλλά όχι «χύμα», με περιορισμό. Αλλά υπάρχουν τα φάρμακα. Κι ένα φαρμακείο καλύπτει ανάγκες των πολιτών σε συνεννόηση με τον γιατρό. Δεν υπάρχει η τρέλα η περσινή», σημειώνει.

Βαλτάς: «Δεν υπάρχει έλλειψη σε self test»

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, διευκρινίζει πως οι όποιες «ελλείψεις» παρατηρούνται στα self test οφείλονται στον περιορισμένο αριθμό των ανοιχτών φαρμακείων και στην αύξηση της ζήτησης.

Κάποιοι φαρμακοποιοί ενδεχομένως να έκαναν κακό προγραμματισμό, όπως λέει.

«Ο κόσμος βρίσκει τα φάρμακά του. Αν δεν βρίσκει κάποιος κάποιο φάρμακο είναι εξαιτίας του γεγονότος ότι τα περισσότερα φαρμακεία είναι κλειστά λόγω εορτών. Είναι σχεδόν 150 με 200 φαρμακεία στην Αττική και κάποια στιγμή κάποια σκευάσματα σε κάποιους τελειώνουν, λόγω της αυξημένης ζήτησης και της έξαρσης των ιώσεων, της COVID-19 και της γρίπης. Ας πάνε οι πολίτες στο επόμενο φαρμακείο να αναζητήσουν αν κάτι έχει τελειώσει», τονίζει.

O κ. Βαλτάς, συνιστά να κάνουν όλοι οι πολίτες self test πριν πάνε σε κάποιο γιορτινό τραπέζι.

«Γίνονται ήδη πολλά self test και πάρα πολλά rapid test. Υπάρχουν πάρα πολλοί θετικοί, λόγω της έξαρσης αυτή τη στιγμή του κορονοϊού. Αυτό που συνιστούμε είναι μάσκες και προσοχή στις οικογενειακές συγκεντρώσεις. Να κάνουν όλοι self test πριν βρεθούν με τους άλλους», καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.