Αντίθετος στο διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων και ο Ανδρέας Ξανθός

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα" σχετικά με την λειτουργία του διευρυμένου ωραρίου παραδέχεται σε επιστολή του στην Βουλή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός, «παρά το γεγονός ότι, η εν λόγω ρύθμιση υιοθετήθηκε προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να αυξηθεί η πρόσβαση των καταναλωτών στα φαρμακεία και παράλληλα δύνανται να ωφεληθούν και οι φαρμακοποιοί μέσω της αύξησης του όγκου και του είδους των υπηρεσιών που προφέρουν, έχουν έκτοτε καταγραφεί συχνά αντίθετα αποτελέσματα».

Σχολιάζοντας το θέμα ο αντιπρόεδρος του ΦΣΑ και το ΠΦΣ, Γιάννης Δαγρές αναφέρει ότι:
Α) Υπενθυμίζεται ότι το διευρυμένο, καθώς και το απελευθερωμένο, ωράριο φαρμακείων ΔΕΝ αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδος, καθώς:

1) Σύμφωνα με το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα στις 23-11-2010 προβλέπεται επί λέξει: «προώθηση πιο ελαστικών ωραρίων λειτουργίας» (σελ. 31), και

2) Σύμφωνα με το επόμενο μνημόνιο (25-2-2011) προβλέπεται επί λέξει: «αύξηση των ωρών λειτουργίας των φαρμακείων» (σελ. 89), δεσμεύσεις οι οποίες:

1) Δεν αναφέρουν πουθενά τη θέσπιση διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας Φαρμακείων, αλλά ούτε και

2) Απελευθερωμένου/άναρχου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων, είναι δηλαδή τελείως άσχετες και κινούνται σε εντελώς άλλη κατεύθυνση από τη θέσπιση διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων ή/και την πλήρη και άναρχη απελευθέρωση ωραρίου, οι οποίες και τελικά νομοθετήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις.

Β) Υπενθυμίζεται επίσης ότι τελικά, σύμφωνα και με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, το διευρυμένο και το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, λόγω του τεράστιου πλήγματος που έχουν επιβάλει στις εφημερίες των φαρμακείων αλλά και λόγω της ασύμμετρης και άναρχης διασποράς ανοιχτών φαρμακείων που έχουν προξενήσει:

– έχουν προκαλέσει τεράστια σύγχυση και ταλαιπωρία στους πολίτες, και
– έχουν μειώσει σοβαρά τη δυνατότητά των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε φαρμακεία όλο το 24ωρο καθημερινά, κάτι που καθιστά την πρόσβαση σε Φαρμακείο για το κοινό πολύ δυσκολότερη σε σχέση με πριν.

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο

janthos 1    janthos 2