Αντίθετοι οι γιατροί του ΕΣΥ στην κατάργηση χιλιάδων θέσεων επιμελητών με σκοπό τον διορισμό Καθηγητών

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΥ
Αντίθετη δηλώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας, για επικείμενη πρόσληψη επίκουρων Καθηγητών στη θέση επιμελητών γιατρών ΕΣΥ.

Όπως υποστηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας «αρνείται» να προκηρύξει τις κενές οργανικές θέσεις μόνιμων γιατρών κλάδου ΕΣΥ στα τμήματα του ΕΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή προτίθεται να «καταργήσει» εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις Επιμελητών ΕΣΥ και να τις προκηρύξει ως θέσεις Πανεπιστημιακών γιατρών (επίκουρων καθηγητών, αναπληρωτών καθηγητών, καθηγητών) σε Πανεπιστημιακές κλινικές.

Δείτε τις σχετικές δηλώσεις: Χρυσοχοΐδης – Επίκουροι καθηγητές από το εξωτερικό θα στελεχώσουν τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία

«Αναμένοντας επιβεβαίωση ή διάψευση από τον Υπουργό Υγείας για το θέμα, επιμένουμε πως οι αυξημένες ανάγκες επιβάλλουν την άμεση, ταυτόχρονη, μαζική προκήρυξη ΚΑΙ όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών κλάδου ΕΣΥ για τα τμήματα του ΕΣΥ, ΚΑΙ όλων των κενών οργανικών θέσεων Πανεπιστημιακών γιατρών για τις Πανεπιστημιακές κλινικές», σημειώνουν οι γιατροί και προσθέτουν:

«Αν ισχύει το σχέδιο κατάργησης εκατοντάδων κενών οργανικών θέσεων Επιμελητών ΕΣΥ που αναφέρθηκε παραπάνω, δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση και απαιτούμε την άμεση απόσυρση αυτού του σχεδίου», καταλήγουν.

Ποιες ήταν οι ανακοινώσεις

Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η κυβέρνηση προτίθεται να στελεχώσει τις Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Νοσοκομεία όλης της χώρας με επίκουρους καθηγητές που θα προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό.

Όπως είπε συγκεκριμένα, αναμένονται και σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για τον εκσυγχρονισμό και την ανασύνταξη όλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση: Δηλαδή, η στελέχωσης των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων με επίκουρους Καθηγητές Πανεπιστημίων.

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρήτης, το ΠΑΓΝΗ, με απόφασή μου, η οποία θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες, θα ανακοινωθεί ίσως και από τον Πρωθυπουργό, το ΠΑΓΝΗ και όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας θα πάρουν θέσεις επίκουρων καθηγητών, δηλαδή θα γεμίσει στην κυριολεξία το ΠΑΓΝΗ από νέους καθηγητές πανεπιστημίων, καθηγητές ιατρικής σχολής, οι οποίοι, οι περισσότεροι από αυτούς, θα προέρχονται από το εξωτερικό», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη 101,5 fm.

Δείτε επίσης – ΕΣΥ: Αποκαλυπτικός πίνακας για τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ – Τι υποστηρίζει ότι θα αλλάξει ο Χρυσοχοΐδης

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταπολεμήσει το brain drain, δηλαδή τη «φυγή» επιστημόνων στο εξωτερικό.

«Να πώς αντιστρέφουμε τα πράγματα. Θα έρθουν δηλαδή από το εξωτερικό επιστήμονες, οι οποίοι θα θελήσουν να καταλάβουν ως υποψήφιοι επίκουροι καθηγητές τη θέση στην ιατρική σχολή της Κρήτης και ταυτόχρονα θα στελεχώσουν το νοσοκομείο μας με καλούς γιατρούς. Θα μπορώ να σας πω και αριθμό σε λίγες μέρες», σημείωσε και τόνισε πως εκτός από τη στελέχωση του ΠΑΓΝΗ με Καθηγητές, θα προκηρυχθούν και οι υπόλοιπες θέσεις με fast track διαδικασίες για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο:

«Περιμένω να μου στείλουν ποιες θέσεις ακριβώς είναι οι επείγουσες, έχουμε αναισθησιολόγους και μια σειρά άλλες ειδικότητες», τόνισε.