Διαβητικοί ασθενείς: Αντίθετοι με την περικοπή από τον ΕΟΠΥΥ της παιδοδοντιατρικής περίθαλψης

  • Γιάννα Σουλάκη
Την αντίθεσή της στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την περικοπή 30 εκατ. από τα συνολικά 40 εκατ. ευρώ της παιδοδοντιατρικής περίθαλψης για να δοθούν στα Διαγνωστικά, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Σύμφωνα με τα μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, το Υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να μετακινήσουν 30 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 40 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν προϋπολογισθεί για την προληπτική παιδοδοντιατρική περίθαλψη για το 2019, είναι μια ακόμη ένδειξη του «ελλειμματικού προϋπολογισμού» που υπάρχει στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας των Διαβητικών αναφέρουν:

«Αδύνατη αποδεικνύεται η εφαρμογή του ΕΚΠΥ, καθώς, όπως φαίνεται, η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 50 εκατομμύρια για το 2019 υπολείπεται των πραγματικών αναγκών, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε όλες τις κατηγορίες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) είναι κάθετα αντίθετη σε τέτοιου είδους πολιτικές και ζητά για ακόμη μία φορά να μπει επιτέλους σε πλήρη εφαρμογή ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, ενημερωθήκαμε από τον εκπρόσωπό μας στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και Αντιπρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κ. Γρηγόριο Λεοντόπουλο, πως ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ που θα συνεδριάσει σήμερα, 20 Ιουνίου 2019, είναι «η μετακίνηση του κονδυλίου που προοριζόταν για την προληπτική οδοντιατρική περίθαλψη και η χρησιμοποίησή του για την αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις».

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός πως ακόμα και σήμερα ο ΕΚΠΥ, ο οποίος θα έπρεπε να έχει μπει σε πλήρη ισχύ από τη στιγμή της δημοσίευσής του, 1η Νοεμβρίου 2018, δεν εφαρμόζεται παρά τη νομοθέτηση και αποκατάσταση μίας πληθώρας ζητημάτων που εκκρεμούσαν, αλλά αντίθετα δημιουργεί και νέα σοβαρά ζητήματα!

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Ζητούμε τις παροχές που δικαιούμαστε για την πρόληψη του Διαβήτη»

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει, επίσης, ότι από τον Οκτώβριο του 2012 επανειλημμένα έχει παρέμβει με προτάσεις της και διεκδικεί όλες εκείνες τις απαιτούμενες παροχές που θα συμβάλλουν στην πρόληψη του Σακχαρώδη Διαβήτη, στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του και κυρίως στην πρόληψη των επίπονων και κοστοβόρων επιπλοκών του, τόσο για τους πάσχοντες, όσο και για το Σύστημα Υγείας.

«Μία από αυτές τις επιπλοκές, και μάλιστα ιδιαίτερα συνηθισμένη, είναι η περιοδοντική νόσος στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, για την οποία απαιτείται πρόληψη, αλλά και θεραπευτική αντιμετώπιση.

Μολονότι ο νέος ΕΚΠΥ προβλέπει τη δαπάνη αυτή, για την κάλυψη των αναγκών των πασχόντων, παρ’ όλα αυτά, διαπιστώνουμε με λύπη μας πως πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι η πολυπόθητη ετήσια αύξηση των 50 εκατομμυρίων του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, την οποία ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, με εφαρμογή από το έτος 2019, να μετακινηθεί και να χρησιμοποιηθεί στην αύξηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων, όπως ακριβώς έγινε και τον Οκτώβριο του 2018.

Αποδεικνύεται τελικά, κάτι το οποίο είναι ευρέως αποδεκτό, ότι υπάρχουν αρκετές κατηγορίες στο νέο ΕΚΠΥ, όπως είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις, το αναλώσιμο διαβητολογικό υλικό, η ένταξη νέων τεχνολογιών, για τις οποίες ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός και η συνέπεια της κατάστασης αυτής θα είναι η μη καθολική εφαρμογή του ΕΚΠΥ.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, και όχι μόνο, να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σειρά ζητημάτων και να τους στερούνται θεσμοθετημένα, βάσει του ΕΚΠΥ, δικαιώματα για την αντιμετώπιση της χρόνιας πάθησής τους, αλλά και των επιπλοκών αυτής, όπως είναι και η συχνή αυτή επιπλοκή του Σακχαρώδη Διαβήτη, η περιοδοντική νόσος».

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, τονίζει ότι αν και ήταν ο πρώτος φορέας που διεκδικούσε όλα αυτά τα χρόνια αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, μέχρι σήμερα δεν εισακούστηκε.

«Όλοι εμείς στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, εκπροσωπώντας τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, απαιτούμε να μπει σε πλήρη εφαρμογή ο νέος ΕΚΠΥ και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ σε όλες τις κατηγορίες, όπου υπάρχει ανάγκη με ρεαλιστικά κριτήρια και όχι μέσω πρόσκαιρης «μεταφοράς» των χρημάτων από τη μία κατηγορία στην άλλη».