Αντικρουόμενα τα «μηνύματα» στις ωοθήκες από την άνοδο της θερμοκρασίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την ιδιαίτερη ευαισθησία του γυναικείου εγκεφάλου και ειδικότερα του υποθαλάμου και της υπόφυσης επισημαίνει ο Γυναικολόγος-Ογκολόγος Δρ. Γιώργος- Μάριος Μακρής, διευθυντής στην Ευρωκλινική Αθηνών, σχετικά με τις επιπτώσεις του καλοκαιριού και της ζέστης στον έμμηνο κύκλο.

«Πράγματι προκαλείται δυσαρμονία τόσο από τις θερμοκρασιακές μεταβολές, όσο όμως και από άλλους παράγοντες όπως καθαρός ουρανός-συννεφιά, μέρα-νύχτα αλλά και μεταβολές στη διάθεση της κάθε γυναίκας», λέει, προσθέτοντας πως «όλα αυτά επηρεάζουν τον υποθάλαμο, ο οποίος στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα στην υπόφυση και από κει στις ωοθήκες, οπότε αρχίζει να διαταράσσεται ο κύκλος, είτε αρχίζοντας καθυστερημένα, είτε συνεχιζόμενος πέραν του κανονικού, είτε επαναλαμβανόμενος μέσα στο μήνα», επισημαίνει.

Η διάγνωση

Σε κάθε τέτοια περίπτωση που το βιολογικό ρολόι «απορρυθμίζεται», χρειάζεται λεπτομερής καταγραφή της περιόδου επειδή οι αιτίες του προβλήματος ίσως οφείλονται και σε κάποια άλλη αιτία, όπως κάποια ωοθηκική κύστη. Εξάλλου, η κλινική εξέταση και η λήψη ιστορικού με περιγραφή της κατάστασης, μπορεί να οδηγήσει με βάση και την εμπειρία και τη δεξιότητα του γυναικολόγου- ογκολόγου σε ασφαλή διάγνωση.

«Για ακόμα μία φορά πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη των τακτικών γυναικολογικών ελέγχων που δυστυχώς πολλές γυναίκες εξακολουθούν να αποφεύγουν, τόσο στις νεαρές ηλικίες όσο και στις ωριμότερες, όσο και αν αυτό φαντάζει περίεργο. Η πρόληψη πάντα διευρύνει και διευκολύνει τις όποιες θεραπευτικές προσεγγίσεις, που πιθανώς θα χρειαστούν, εάν και εφόσον προκύψει η σχετική ανάγκη», συμπληρώνει ο κ. Μακρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν