Αντικείμενα στο σπίτι που δεν πλένετε αλλά θα έπρεπε…

  • Iatropedia
Μερικά αντικείμενα μέσα στο σπίτι, μπορεί να αποτελέσουν εστίες μικροβίων και πηγές μολύνσεων. Ωστόσο, σπανίως ασχολούμαστε με αυτά τα αντικείμενα, όταν καθαρίζουμε το σπίτι γενικότερα.

Δείτε μερικά αντικείμενα που θα έπρεπε να πλένετε πολύ πιο τακτικά, αλλά συνήθως το αμελείτε:

Τα πλυντήριο ρούχων και πιάτων

Ναι, ΣΤΟ πλυντήριο πλένετε ένα σωρό ρούχα, αλλά ΤΟ ΙΔΙΟ το πλυντήριο, το έχετε καθαρίσει ποτέ; Έχετε καθαρίσει ποτέ τον κάδο, στον οποίο βάζετε τα ρούχα σας; Δύο-τρεις φορές τον χρόνο πρέπει να ασχολείστε και με αυτό, προκειμένου να απομακρύνετε τυχόν βακτήρια από τον κάδο, αλλά και από τις εξωτερικές επιφάνειες του πλυντηρίου, τις οποίες και αγγίζετε συνέχεια.

Το καυτό νερό (μεταξύ 60°C και 70°C) με λευκαντικό/χλωρίνη είναι ο μόνος τρόπος για να σκοτώσετε τα μικρόβια. Μία φορά το μήνα, αφήστε κενό τον κάδο και μόνο με καυτό νερό και χλωρίνη καθαρίστε τον. Κάντε το ίδιο και με τις εξωτερικές επιφάνειες.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τα πλυντήρια πιάτων.

Υπολογιστές

Τα πληκτρολόγια των Η/Υ είναι από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων στο σπίτι, ενώ είναι και τα αντικείμενα που αγγίζετε περισσότερο από σχεδόν κάθε τι άλλο μέσα στο σπίτι.

Τουλάχιστον μια φορά τον μήνα αφαιρέστε τη σκόνη και άλλες βρομιές από τα πλήκτρα με μια μαλακή βούρτσα ή με ειδικά καθαριστικά για υπολογιστές, ή χρησιμοποιήστε και μία συσκευή αναρρόφησης. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πεπιεσμένο αέρα για να απομακρύνετε τα μικρά σωματίδια. Για να απολυμάνετε το πληκτρολόγιο και το “ποντίκι”, ρίξτε μια μικρή ποσότητα οινόπνευμα πάνω σε ένα καθαρό πανί και σκουπίστε τα πλήκτρα και το ποντίκι. (Μην βρέξετε πολύ το πανί!). Για τα δύσκολα σημεία ανάμεσα στα πλήκτρα, χρησιμοποιήστε μια μπατονέτα βουτηγμένη σε οινόπνευμα.

Την τσάντα σας

Την κρατάτε κάθε μέρα και βάζετε τα χέρια σας συνέχεια σε αυτήν, αλλά την έχετε καθαρίσει ποτέ;

Για τσάντες από βινύλιο ή πλαστικό: Σκουπίστε τα μικρόβια με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι.

Για δερμάτινες τσάντες: Χρησιμοποιήστε μαντηλάκια με οινόπνευμα. (Δοκιμάστε πρώτα το μαντηλάκι σε ένα μικρό και αθέατο σημείο για να βεβαιωθείτε ότι δεν αφήνει λεκέ ή ότι χαλάει το υλικό της τσάντας).

Για τσάντες από βαμβάκι: Βάλτε τις στο πλυντήριο ή πλύντε τις στο χέρι με ζεστό νερό και αφήστε τις να στεγνώσουν στον ξηρό αέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσο συχνά πρέπει να πλένετε το στρώμα και τα σεντόνια στο κρεβάτι

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου το καλοκαίρι