Αντιγριπικός εμβολιασμός: Αύριο οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη

 • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο
Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου στη χώρα μας και για το λόγο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προχωρά το πρωί της Πέμπτης (30/9) σε ανακοινώσεις σχετικά με τις ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να το λάβουν.
Η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου, φέτος έχει διπλό στόχο: τη μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, δηλαδή της γρίπης και του κορονοϊού. Όλες τις λεπτομέρειες για τη χορήγηση του εμβολίου και το Πρόγραμμα Αντιγριπικού Εμβολιασμού για την περίοδο 2021-2022. θα παρουσιάσει αύριο στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Θάνος Πλεύρης.

Μαζί του θα είναι: η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 10:00 στο Υπουργείο Υγείας, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Δείτε επίσης: Αντιγριπικό εμβόλιο: Ξεκινά η συναγογράφηση – Ποιες κατηγορίες πρέπει να εμβολιαστούν (εγκύκλιος)

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιες είναι οι ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να εμβολιαστούν

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας πριν από δύο μέρες, με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 • Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
 • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
 • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
 • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
 • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
 • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
 • Χρόνια νεφροπάθεια
 • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
 • Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα
 • Σύνδρομο Down

3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων,
καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν