Αντίγραφα φάρμακα για όλους τους ασθενείς!

  • Iatropedia
Όχι πρωτότυπα αλλά αντίγραφα φάρμακα θα κληθούν να λαμβάνουν από δω και πέρα όλοι οι έλληνες ασφαλισμένοι, μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας να συνταγογραφούν όλοι οι γιατροί γενόσημα (αντίγραφα) τα οποία είναι πιο φθηνά.

Στόχος νε μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη κατά 900 εκατ. ευρώ το 2012, γεγονός που συμφωνήθηκε και κατά τη διάρκεια συνάντησης με την τρόικα.

Το ζήτημα είναι η δαπάνη όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Λοβέρδος, να μην ξεφύγει η δαπάνη πάνω από 3,2 δις ευρώ διότι: «δεν έχω ούτε ένα ευρώ παραπάνω» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Έτσι όλοι οι γιατροί από δω και πέρα θα πρέπει να δίνουν συνταγές μόνο με αντίγραφα φάρμακα εκτός βέβαια κι αν τα πρωτότυπα προστατεύονται από την πατέντα τους.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν γενόσημα φάρμακα, ώστε να μειωθούν οι τιμές των σκευασμάτων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πάντως υπεραμύνεται των αντιγράφων φαρμάκων, σημειώνοντας ότι είναι ασφαλή, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται ευρέως στο εξωτερικό.

Ωστόσο η δήλωση αυτή του υπουργού Υγείας φαίνεται ότι θα ανοίξει έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες διαμαρτύρονται ότι με τις συνεχείς αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική μειώνεται συνεχώς το κέρδος του κλάδου με αποτέλεσμα συχνά να μη είναι συμφέρουσα η διατήρηση κάποιων σκευασμάτων στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

γιατροί κατά υπουργείου για τις συνταγές φαρμάκων

φάρμακα από όλους για όλους

τι θα γίνει με γιατρούς και φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν