Αντιφλεγμονώδη: 5 μύθοι και αλήθειες

  • Iatropedia
Οι πόνοι στη μέση, στις αρθρώσεις και στους μύες μπορεί να είναι ιδιαίτερα βασανιστικοί και ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους. Ένας τραυματισμός στο γυμναστήριο ή μία απότομη κίνηση μπορεί επίσης να προκαλέσει έντονο και οξύ πόνο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις τα αντιφλεγμονώδη είναι τα φάρμακα επιλογής. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τα πάντα για τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα είναι μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τους πόνους των μυών, των διαστρεμμάτων, των θλάσεων και της αρθρίτιδας. Μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα, με ενέσιμη μορφή ή να εφαρμοστούν στο δέρμα. Όταν εφαρμόζονται στο δέρμα (υπό μορφή γέλης, κρέμας, αλοιφής) ονομάζονται τοπικά αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Μερικές φορές ονομάζονται ΜΣΑΦ – μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Όταν τα αντιφλεγμονώδη λαμβάνονται από το στόμα δρουν αναστέλλοντας την δράση ορισμένω ενζύμων και στη συνέχεια τη δράση των προσταγλανδινών. Οι προσταγλανδίνες εμπλέκονται στην εμφάνιση του πόνου και της φλεγμονής σε θέσεις τραυματισμού ή βλάβης. Συνεπώς η μειωμένη παραγωγή προσταγλανδινών θα μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή.

Τα τοπικά αντιφλεγμονώδη λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά αντί να έχουν επιπτώσεις και παρενέργειες στο σύνολο του οργανισμού λειτουργούν μόνο στην περιοχή που επαλείφονται. Έτσι μετά την επάλειψη απορροφώνται από το δέρμα και στη συνέχεια φτάνουν βαθύτερα στις περιοχές του σώματος όπου υπάρχει φλεγμονή (για παράδειγμα, στους μύες σας). Με τον τρόπο αυτό ανακουφίζουν από τον πόνο και το πρήξιμο. Χρησιμοποιώντας ένα τοπικό αντιφλεγμονώδες σημαίνει ότι η συνολική ποσότητα του φαρμάκου στο σώμα σας είναι πολύ μικρή και αυτό σημαίνει ότι θα είναι πολύ λιγότερες και οι πιθανές παρενέργειες.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr