Το αντιεμβολιαστικό διχάζει και προβληματίζει εν μέσω ιλαράς και γρίπης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Διαστάσεις... επιδημίας λαμβάνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα με κίνδυνο να ξαναζήσουμε έξαρση επικίνδυνων ασθενειών που "θέριζαν" παιδιά και ενήλικες την εποχή των γιαγιάδων μας...

«Οι γονείς αυτοί είναι τόσο φανατικοί που φτάνουν στο σημείο να βγάζουν φωτοτυπία τα βιβλιάρια υγείας άλλων παιδιών που έχουν εμβολιαστεί και να τα προσκομίζουν στο σχολείο», δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κώστας Νταλούκας σε ρεπορτάζ της real.gr.

Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, τουλάχιστον το 10% των Ελληνόπουλων δεν έχει κάνει τα εμβόλια που προβλέπονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, γιατί οι γονείς τους είχαν επιφυλάξεις για την ασφάλειά τους.

Ο k. Νταλούκας αποκαλύπτει ότι υπάρχουν γονείς που δεν διστάζουν να πλαστογραφήσουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους, προκειμένου να μην τα εμβολιάσουν. «Οι γονείς αυτοί είναι τόσο φανατικοί που φτάνουν στο σημείο να βγάζουν φωτοτυπία τα βιβλιάρια υγείας άλλων παιδιών που έχουν εμβολιαστεί και να τα προσκομίζουν στο σχολείο», επισημαίνει ο Κ. Νταλούκας και εξηγεί ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι της Αττικής ζητούν από τους γονείς να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία να αναφέρεται πως «γνωρίζουμε ότι μη ακολουθώντας τις συστάσεις εμβολιασμού μπορεί να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού μας και άλλων με τους οποίους το παιδί μας μπορεί να έρθει σε επαφή».

Την ίδια ώρα το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί ότι στην ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από την ιλαρά είναι ο ενήλικος πληθυσμό που έχει γεννηθεί μετά το 1970. «Όσοι ανήκουν σε αυτή την ομάδα του πληθυσμού θα πρέπει να τσεκάρουν εάν έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και στην περίπτωση που δεν είναι επαρκώς εμβολιασμένοι να συμβουλευτούν γιατρό», λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας, επίκουρος καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ.