Αντιδράσεις για τα λουκέτα σε παραρτήματα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στα "κάρβουνα" κάθονται λίγες εβδομάδες πριν από τις γιορτές οι εργαζόμενους του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) παρακολουθώντας τις προωθούμενες απολύσεις και τη διακοπή λειτουργίας 5 περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου (Βόλου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Τρίπολης). Για το θέμα έκαναν χθες παρέμβαση οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο ενώ το θέμα έχει αναδείξει πολλάκις και το ΠΑΜΕ που στοχοποιεί τη ΓΣΕΕ.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του ΕΛΙΝΥΑΕ από το Σωματείο Εργαζομένων στο Θριάσιο:

Μετά την προσχεδιασμένη αποχώρηση του ΣΕΒ από το ΕΛΙΝΥΑΕ, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις διαμορφώνεται απροκάλυπτη συμπόρευση της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ με την αρχική πρόταση του ΣΕΒ για κλείσιμο των περιφερειακών παραρτημάτων και απολύσεις εργαζομένων, οι οποίες σε συνδυασμό με την υπάρχουσα υποχρηματοδότηση οδηγούν σε υπονόμευση των δυνατοτήτων παραγωγής επιστημονικού έργου που αφορά την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Όλα αυτά προωθούνται σε μια περίοδο όπου αυξάνεται η επικινδυνότητα στους χώρους δουλειάς, που εκφράζεται με αύξηση των θανατηφόρων και σοβαρών εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών που θερίζουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μόνο το 2016 καταγράφηκαν 6.515 εργατικά «ατυχήματα» που στοίχισαν τη ζωή σε 73 εργαζόμενους και «σακάτεψαν» δεκάδες άλλους.

Υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση

Η διαχρονική υποχρηματοδότηση του Ινστιτούτου, η υποβάθμιση των υποδομών του και η μεθόδευση συρρίκνωσής ή κλεισίματός του, είναι ενταγμένη στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που θυσιάζει την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, πλευρά της οποίας είναι και η υποβάθμιση της αναγκαίας έρευνας για τις συνθήκες εργασίας. Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, είναι που οδηγεί το ΕΛΙΝΥΑΕ σε ανεπαρκή χρηματοδότηση και τη συσχετίζει με την κρατική πολιτική «στάσης πληρωμών» για να εμφανίζει, εκτός των άλλων, δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Η ίδια πολιτική ευθύνεται για την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας αλλά ακόμη και την «σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων, μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα στους χώρους/κλάδους/ειδικότητες του δημόσιου τομέα», όπως ομολογεί και το πόρισμα της επιτροπής, που συστήθηκε για το σχεδιαζόμενο νέο χτύπημα στο ανθυγιεινό επίδομα και συνολικά στο θεσμό των ΒΑΕ στο Δημόσιο.

Η ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς, η μη ένταξη στα ΒΑΕ χιλιάδων υγειονομικών, που εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες  και οι σχεδιαζόμενες περικοπές του ανθυγιεινού επιδόματος εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με εργαζόμενους με όσο το δυνατό λιγότερα δικαιώματα,

Καλούμε όλα τα Σωματεία να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων του ΕΛΙΝΥΑΕ για:

► να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένων. Να διατηρηθεί και να αυξηθεί το επιστημονικό του ΕΛΙΝΥΑΕ

► να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση του ΕΛΙΝΥΑΕ από το ΛΑΕΚ και το κράτος

► να διασφαλισθεί και να αναβαθμισθεί η λειτουργία όλων των περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου. Να αναβαθμισθούν η ερευνητική δραστηριότητα και οι σχετικές υποδομές με προτεραιότητα στους κλάδους με τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα και την υψηλότερη βιομηχανική ρύπανση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γραμματέας

Βαρδαβάκης Μανώλης                                 Ιωαννίδης Παναγιώτης

Συμπαράσταση και διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ για γυναίκα εργαζόμενη στο παράρτημα Τρίπολης που πρόσφατα απολύθηκε και μένος για τη ΓΣΕΕ:

Την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης στο παράρτημα Τρίπολης του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), η οποία είναι μητέρα τριών παιδιών και ταυτόχρονα συνδικαλιστικό στέλεχος, απαιτεί το ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ομάδα Βασιλόπουλου – ΣΥΡΙΖΑ) υπηρετούν το ρόλο τους στην πράξη:

1. Τη Δευτέρα 12 Νοέμβρη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σε αγαστή συνεργασία με τον ΣΕΒ στη διοίκηση του ΕΛΙΝΥΑΕ (του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας) ανακοίνωσε την απόλυση της εργαζόμενης στο Παράρτημα Τρίπολης η οποία είναι μητέρα τριών παιδιών και ταυτόχρονα συνδικαλιστικό στέλεχος εκλεγμένη στο ΔΣ του Σωματείου του ΕΛΙΝΥΑΕ και στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

Η απόλυση της συναδέλφου, μέλους του ΔΣ του Σωματείου του ΕΛΙΝΥΑΕ, αποτελεί δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης από την ίδια την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που αφού έφερε τα ΜΑΤ και τους ασφαλίτες στα συνέδρια των εργατών, ανοιχτά και χωρίς προσχήματα απολύει και διώκει συνδικαλιστές. Tιμά την ονομασία που της έδωσε το ταξικό κίνημα, Γενική Συνομοσπονδία Εργοδοτών Ελλάδας και έχει στην ηγεσία της εργοδότες (ιδιοκτήτες ΑΕ κλπ.).

Η απόλυση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα προσπάθεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να φιμώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων μέσα στο ΕΛΙΝΥΑΕ ενάντια στην παράδοσή του στους βιομήχανους.

Τη στιγμή που η «ανάπτυξη» τσακίζει κόκαλα στους χώρους δουλειάς, γινόμαστε μάρτυρες στα καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα με δεκάδες συναδέλφους μας, εργαζόμενους να σακατεύονται ή να δολοφονούνται στο βωμό του κέρδους.

Τη στιγμή που τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η προστασία της ζωής και της υγείας του εργαζόμενου θεωρείται κόστος, η ηγεσία της ΓΣΕΕ από τη μια απολύει εργαζόμενους του ΕΛΙΝΥΑΕ, μειώνει το προσωπικό και το υποχρηματοδοτεί.

Από την άλλη έχει παραδώσει πλήρως τον έλεγχό του, άρα και τον όποιο έλεγχο της προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στους βιομήχανους, στον ΣΕΒ, σ’ αυτούς που ευθύνονται για τις δολοφονίες των εργατών και τους εκατοντάδες αναπήρους, για να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Μάλιστα, μεταξύ των μελών του ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ είναι και η πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, που θυμίζουμε ότι:

1) Υπέγραψε ως πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) τις ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία», 2) επί της θητείας της συνδιαμόρφωσε και προώθησε την απόφαση για κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και το χτύπημα των νέων με τους μισθούς των 511 ευρώ.

Πλέον ο ρόλος της ηγεσίας της ΓΣΕΕ δεν είναι απλά του υπονομευτή, του απεργοσπάστη, του εκπροσώπου της ιδεολογίας της ταξικής συνεργασίας μέσα στα συνδικάτα.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ φορά με περηφάνια το καπέλο του εκπροσώπου της εργοδοσίας, του διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού, του αφεντικού που απολύει και διώκει τους εργαζόμενους και τους αγωνιστές συνδικαλιστές.

Είναι επικίνδυνοι – Πρέπει να απομονωθούν.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης και όλων των απολύσεων που έχουν προηγηθεί, όπως επίσης και την ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο παραρτημάτων».