Ανθρωπιστικές Οργανώσεις: «Ανέφικτη οι πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας για τους αιτούντες διεθνούς προστασίας»

  • Γιάννα Σουλάκη
πρόσβαση
Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τη Διεθνή Αμνηστία, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές η πρόσβαση στην Υγεία των αιτούντων διεθνή προστασία είναι πρακτικά ανέφικτη.

Την έντονη ανησυχία τους για τη στέρηση της πρόσβασης στο σύστημα υγείας των αιτούντων άσυλο, αλλά και των ατόμων χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα, εξέφρασαν τέσσερις ανθρωπιστικές οργανώσεις (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες), σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν σήμερα στην ΕΣΗΕΑ.

Όπως, ανέφεραν οι οργανώσεις, πέντε μήνες μετά την ανάκληση της εγκυκλίου σχετικά με την απόδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους και δύο μήνες μετά την ψήφιση του Ν. 4369/2019 Περί Διεθνούς Προστασίας, τα διοικητικά εμπόδια στην αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας και σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους αιτούντες διεθνή προστασία και τους αλλοδαπούς, ιδίως ανηλίκους (συνοδευόμενους ή ασυνόδευτους), παραμένουν.

Ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Σάμο, Γιώργος Καραγιάννης αναφέρθηκε στην ζωτικής σημασίας δυνατότητα για πρόσβαση στις υπηρεσίες και στο σύστημα Υγείας.

Όπως τόνισε, μέχρι τον Ιούλιο του 2019 οι άνθρωποι που δεν διέθεταν ΑΜΚΑ και επισκέπτονταν την κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αθήνα έφταναν το 18%, ενώ μέχρι σήμερα το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 43%.

«Είτε λέγεται ΑΜΚΑ, είτε ΠΑΑΥΠΑ, απευθύνουμε έκκληση στις ελληνικές αρχές να εξασφαλίσουν άμεσα την πρόσβαση σε δωρεάν, επαρκή και έγκαιρη φροντίδα υγείας για όλους τους αιτούντες άσυλο και τα άτομα χωρίς έγγραφα στην Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος και προσέθεσε ότι πέντε μήνες αφότου η κυβέρνηση ανακάλεσε τον ΑΜΚΑ, αδυνατεί να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε δωρεάν και τακτική φροντίδα υγείας σε σχεδόν 50.000 ανθρώπους», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης.

«Αναφαίρετο το δικαίωμα πρόσβασης όλων στην Υγεία»

Η υπεύθυνη Εκστρατειών του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Ειρήνη Γαϊτάνου, αναφέρθηκε εκτενώς στο «αδιαμφισβήτητο» και «αναφαίρετο» δικαίωμα πρόσβασης όλων στην Υγεία.

Σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα δεσμεύεται από συμβάσεις, για να σέβεται, να προστατεύει και να εκπληρώνει το δικαίωμα στην Υγεία. «Η κυβέρνηση έχει άμεση υποχρέωση να λαμβάνει μέτρα ώστε να πραγματοποιείται το δικαίωμα αυτό. Το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί διαθεσιμότητα σε ικανοποιητική και επαρκή ποσότητα δομών, εγκαταστάσεων, υπηρεσιών και αγαθών κοινωνικής περίθαλψης, απαιτεί την πρόσβαση σε όλους και όλες χωρίς διακρίσεις».

Ακόμη, η Ε.Γαϊτάνου υπογράμμισε το γεγονός, ότι το δικαίωμα αυτό εφαρμόζεται σε όλους και όλες, συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων αιτούντων και αιτουσών άσυλο, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους και τα έγγραφά τους.

«Είμαστε πολύ μακριά από την εκπλήρωση αυτής της πραγματικότητας», επισήμανε η ίδια και εξέφρασε την βαθιά της ανησυχία «για την συνεχιζόμενη αποτυχία των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ένα στοιχειώδες και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα για τους αιτούντες και τις αιτούσες άσυλο, τα ασυνόδευτα παιδιά που αιτούνται άσυλο, καθώς και τα ασυνόδευτα παιδιά παράτυπων μεταναστών που δεν καλύπτονται».

Τέλος, η Γαϊτάνου κατέληξε σημειώνοντας ότι «η εγκύκλιος του 2019 δημιούργησε επιδείνωση και διοικητικά εμπόδια στους ανθρώπους που ήθελαν ή είχαν ανάγκη να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας κι αυτό καταγγέλθηκε από πολλές οργανώσεις».

«Η ίαση κοστίζει περισσότερο από την πρόληψη»

Από την πλευρά της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο γγ της Ένωσης, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, σημείωσε ότι «οι άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, εφόσον νοσήσουν «κοστίζουν» περισσότερο, καθώς η περίθαλψη και η ίαση κοστίζουν περισσότερο από την πρόληψη».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο επιχείρημα που προβάλλεται περί «κατάχρησης των δικαιωμάτων από τους πρόσφυγες», επισημαίνοντας ότι «ποτέ δεν δόθηκαν αριθμοί και ποτέ δεν μάθαμε το κόστος». «Θεωρώ ότι το κόστος της λεγόμενης κατάχρησης δεν είναι τόσο μεγάλο, αντίθετα το κόστος των ανθρώπων που είναι χωρίς κάλυψη είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο», πρόσθεσε. «Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι την ίδια συζήτηση θα κάνουμε και στο μέλλον σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους χωρίς χαρτιά», κατέληξε.

Ακόμη, ο επικεφαλής της Νομικής Έρευνας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Σπύρος Κουλοχέρης, έθεσε τον άμεσο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν όσοι δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

«Η κατάχρηση των δικαιωμάτων προϋποθέτει την άσκηση των δικαιωμάτων. Στην περίπτωση τη δική μας έχουμε την αδυναμία άσκησης των δικαιωμάτων. Το δικαίωμα του αιτούντα Ασυλο που χρήζει άμεσης νοσηλείας, δεν μπορεί να μείνει για τεχνικούς λόγους ανενεργό. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, είτε βγει ΚΥΑ είτε όχι, όλα αυτά τα πρόσωπα που έχουν αυτό το βασικό δικαίωμα στην υγεία να έχουν άμεσα πρόσβαση. Η έκπτωση των δικαιωμάτων αυτών έχει συνέπειες και σε εμάς τους ίδιους», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές η πρόσβαση στην Υγεία των αιτούντων διεθνή προστασία είναι πρακτικά ανέφικτη.

«Ο νόμος 4369/2019 προβλέπει την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την έκδοση Προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού. Η διάταξη αυτή βρίσκεται σε ισχύ από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από την 01-11-2019. Ωστόσο, απαιτείται η έκδοση ΚΥΑ από 5 συναρμόδια υπουργεία, η οποία δεν έχει μέχρι στιγμής εκδοθεί», επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, ζητώντας παράλληλα την άμεση επίλυση της παρούσας κατάστασης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Όλα προκλήθηκαν με την ανάκληση της εγκυκλίου για την απόδοση ΑΜΚΑ»

Σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες Υγείας και Μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός και Γιώργος Ψυχογιός, τονίζουν ότι η ανάκληση εγκυκλίου σχετικά με τον ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους άφησε υγειονομικά ακάλυπτο ένα σημαντικό τμήμα του εισερχόμενου στην χώρα προσφυγικού πληθυσμού.

«Η πρακτική της γρήγορης απόδοσης ΑΜΚΑ για τους αιτούντες διεθνή προστασία λειτούργησε ευεργετικά για την διευκόλυνση της πρόσβασης σε υγειονομική φροντίδα ανθρώπων ιδιαίτερα ευάλωτων όπως παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες γυναίκες, χρονίως πάσχοντες, ΑμεΑ, ασθενείς με σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι υπήρχε πρόβλημα κατάχρησης του δικαιώματος στην υγειονομική φροντίδα από αυτόν τον πληθυσμό. Για να αποφευχθεί λοιπόν η «κατάχρηση» αυτού του δικαιώματος έκρινε σκόπιμη την καθολική κατάργηση του δικαιώματος και μάλιστα με τη γνωστή ρητορική «η Ελλάδα δεν είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι», ταυτιζόμενη πλήρως με τις πιο ακραίες ξενοφοβικές, ρατσιστικές και μισαλλόδοξες φωνές στην Ευρώπη», αναφέρουν οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ