Άνω – κάτω οι γενικοί γιατροί για τις συμβάσεις με τη νέα ΠΦΥ- Συνάντηση σήμερα στο υπουργείο Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Διευκρινίσεις για τον τρόπο δήλωσης της προϋπηρεσίας από τους συμβεβλημένους στην προκήρυξη για τις 2.800 οικογενειακούς γιατρούς, έδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήριος Μπερσίμης χωρίς να κατευνάσει τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις του ιατρικού κόσμου.

Με την εγκύκλιό του EGKYKLIOS ,  ο Σωτήρης Μπερσίμης ενημερώνει τους γιατρούς:

-Οι ήδη συμβεβλημένοι ειδικοτήτων Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να υποβάλλουν αιτήσεις για την ένταξή τους στους οικογενειακούς ιατρούς.

-Διευκρινίσεις, καθώς και το χρονοδιάγραμμα λήξης των υφιστάμενων συμβάσεων των παραπάνω ειδικοτήτων θα δοθούν σε επόμενες ανακοινώσεις.

-Σε ό,τι αφορά το κριτήριο κατάταξης (αριθμός 6 “Εμπειρία από παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε δημόσιο ασφαλιστικό φορέα κατά τα προηγούμενα δύο έτη”), επισημαίνεται ότι:

Δήλωση

Για τους γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, απαιτείται μόνο υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 του υποψηφίου επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα αναφέρεται ότι έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ως ιατρός ειδικότητας “Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας ή Παιδιατρικής από – χρονικό διάστημα –.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στην διευκρινιστική του εγκύκλιο, για τη διευκόλυνση της διαδικασίας, η επιβεβαίωση της δήλωσης εμπειρίας στον ΕΟΠΥΥ θα γίνει αυτεπάγγελτα από τον Οργανισμό.

Για εμπειρία από παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε άλλο δημόσιο Ασφαλιστικό Φορέα απαιτείται βεβαίωση αυτού του Φορέα.

Οι γενικοί γιατροί ωστόσο είναι σε εγρήγορση…

Όπως αναφέρει ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης από την Ένωση Γενικής Ιατρικής, «η Ένωση Γενικής Ιατρικής θα έχει σήμερα συνάντηση με τον αν. γεν. γραμματέα του ΥΥΚΑ για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρό και σε σχέση με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ αποσκοπώντας στη διευκρίνηση όρων / γκρίζων ζωνών της σύμβασης…».

Δείτε παρακάτω συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο κ. Φραγκούλης στο Iatropedia:

Διαβάστε το σχόλιο του κ. Φραγκούλη μόλις εκδόθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους γενικούς γιατρούς από τον ΕΟΠΥΥ:

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ εξήγγειλε πως εντός της ημέρας ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε έκδοση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για 3000 οικογενειακούς ιατρούς. Προσδιόρισε την αποζημίωση τους σε 1600 ευρώ (προφανώς μικτά) το μήνα για να καλύπτουν πλήρως σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και χωρίς καμία άλλη συμμετοχή του ασφαλισμένου 2250 ασφαλισμένους στο ιατρείο τους!!! 8,5 ευρώ μικτά το έτος για κάθε ασφαλισμένο ή 0,71 ευρώ το μήνα για κάθε ασφαλισμένο, με όλα τα έξοδα να βαρύνουν τον ιατρό (ενοίκιο, συντήρηση, καθαριότητα, αναλώσιμα, εξοπλισμό, γραμματειακή- νοσηλευτική υποστήριξη)…

Στη Σλοβακία για σύγκριση η αντίστοιχη αποζημίωση είναι 2,8 ευρώ το μήνα… Κατά τα άλλα ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ διατείνεται πως τον ενδιαφέρει η ποιότητα των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους… Δυστυχώς κ. Πρόεδρε με πορδές δεν βάφονται αυγά, ούτε φτιάχνεται ΠΦΥ… Οι προτάσεις που έγκαιρα του καταθέσαμε ως Ελληνική Ένωση Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής δεν βρήκαν ευήκωα ώτα… Αναμένουμε την έκδοση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να εκδώσουμε την επίσημη ανακοίνωση μας…