Ανησυχία στην Αγγλία: Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς στους νέους

  • Ρούλα Τσουλέα
ιλαρά
Καταγράφονται ολοένα περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, αλλά και στους νεαρούς ενήλικες, ιδίως στο Λονδίνο.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αγγλία, καθώς αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα που προκαλεί η ιλαρά, ιδίως στα παιδιά και τους νέους ηλικίας έως 34 ετών. Μάλιστα τα δύο τρία των εφετινών κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο.

Οι ειδικοί στη δημόσια Υγεία που έδωσαν τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα, ζητούν να εμβολιαστούν άμεσα εναντίον της επικίνδυνης νόσου όσοι δεν έχουν κάνει τα απαιτούμενα εμβόλια.

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Guardian, πριν από λίγα χρόνια η ιλαρά εθεωρείτο εκριζωμένη στη Βρετανία. Την διετία 2016-2017 δεν είχε καταγραφεί κανένα κρούσμα. Το 2018 όμως επανεμφανίστηκε και το 2019 προκάλεσε 880 κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι περιορισμοί που επέβαλλε η πανδημία του κορωνοϊού «φρέναραν» εκ νέου την πορεία της. Το 2021 υπήρξαν μόνο δύο επιβεβαιωμένα περιστατικά. Το 2022 καταγράφηκαν 54, σύμφωνα με τα δεδομένα της Βρετανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA).

Εφέτος όμως η ιλαρά έχει παρουσιάσει νέα αύξηση. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 επιβεβαιώθηκαν 49 κρούσματα μόνο στην Αγγλία. Από αυτά, τα 33 (ή ποσοστό 67%) καταγράφηκαν στο Λονδίνο.

Ακόμα χειρότερα, μόνο τέσσερα στα 10 αφορούν μικρά παιδιά (ηλικίες κάτω των 5 ετών). Το 27% καταγράφηκαν στις ηλικίες 15-34 ετών, με την πλειονότητα εξ αυτών να είναι άνω των 20 ετών.

Τα 37 από τα περιστατικά οφείλονταν σε μετάδοση εντός της Αγγλίας, τονίζει η UKHSA στην σχετική ανακοίνωσή της. Τα υπόλοιπα ήταν εισαγόμενα ή σχετίζονταν με άτομα που ήρθαν σε επαφή με ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Μπορεί να είναι επικίνδυνη

Οι βρετανικές Αρχές χαρακτήρισαν πολύ ανησυχητικά τα στοιχεία αυτά, δεδομένου ότι αφορούν μόλις το πρώτο τρίμηνο του έτους. Και ζήτησαν από τους γονείς των μικρών παιδιών, τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες να ελέγξουν αν είναι εμβολιασμένοι για την ιλαρά.

«Η ιλαρά μεταδίδεται πολύ εύκολα και μπορεί να έχει επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο», δήλωσε η Dr. Vanessa Saliba, επιδημιολόγος στο UKHSA. «Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια αναπηρία ή ακόμα και θάνατο. Συνεπώς είναι πολύ ανησυχητικό το ότι βλέπουμε τα κρούσματά της να αυξάνονται με τέτοιο ρυθμό εφέτος».

Όπως συνέβη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, έτσι και στην Βρετανία η πανδημία οδήγησε σε δραματική μείωση των βασικών εμβολιασμών. Το επακόλουθο είναι να έχουν μείνει πολλοί ευάλωτοι σε νοσήματα που θα μπορούσαν εύκολα να αποφευχθούν.

Πως εκδηλώνεται

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) η ιλαρά εκδηλώνεται σε τρία στάδια:

  1. Το πρόδρομο (καταρροϊκό)
  2. Το εξανθηματικό και
  3. Το στάδιο της αποδρομής

Το πρόδρομο στάδιο διαρκεί 2 έως 4 ημέρες. Είναι αυτό κατά το οποίο εμφανίζονται τα περισσότερα συμπτώματα, εκτός από το εξάνθημα. Ο ασθενής έχει πυρετό, έντονο συνάχι, φτάρνισμα, δακρύρροια, βήχα και επιπεφυκίτιδα. Δεν αντέχει επίσης το φως (φωτοφοβία). Μία έως δύο ημέρες πριν από το εξάνθημα εμφανίζονται μέσα στο στόμα μικρά, λευκωπά στίγματα που περιβάλλονται από κόκκινο δακτύλιο (άλως). Τα στίγματα αυτά λέγονται κηλίδες του Koplik.

Το εξανθηματικό στάδιο διαρκεί 5-6 ημέρες. Το εξάνθημα που προκαλεί η ιλαρά αναπτύσσεται σταδιακά. Συνήθως αρχίζει πίσω από τα αυτιά, γρήγορα εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τον κορμό και τα άκρα.

Το στάδιο της αποδρομής (ανάρρωσης) χαρακτηρίζεται από πτώση του πυρετού και εξαφάνιση του εξανθήματος σταδιακά. Η εξαφάνισή του γίνεται με τη σειρά έκθυσης, δηλαδή πρώτα «σβήνει» από το πρόσωπο και τελικά από τα άκρα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται λεπτή απολέπιση (ξεφλούδισμα) του δέρματος (εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα).

Επιπλοκές στο 30% των περιπτώσεων

Η ιλαρά προκαλεί επιπλοκές στο περίπου 30% των περιπτώσεων. Πιο συχνές είναι στα μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών) και στους ενήλικες 20 ετών και άνω. Οι συχνότερες εμφανίζονται:

  • Στο πεπτικό (διάρροια, σπανίως παροδική ηπατίτιδα)
  • Στο αναπνευστικό (πνευμονία, είναι η συχνότερη αιτία θανάτου)
  • Στο κεντρικό νευρικό σύστημα (οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα, οξεία εγκεφαλίτιδα, παρεγκεφαλίτιδα)

Αν μολυνθεί έγκυος, υπάρχει κίνδυνος αποβολής ή πρόωρου τοκετού και απόκτησης μωρού με χαμηλό βάρος γέννησης

Φωτογραφία: iStock