Ανησυχία για το πρόγραμμα “Ελευθερία” εν μέσω “Μήδειας” – Ξεπεράσαμε τους 500.000 εμβολιασμούς

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβολιασμοί
Ευχάριστα είναι τα νέα από την επιχείρηση "Ελευθερία", με την Ελλάδα να συμπληρώνει χθες πάνω από 529.660 χιλιάδες εμβολιασμούς, ενώ οι 156.962 από αυτούς, έχουν ολοκληρωθεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου. Την ίδια στιγμή έκτακτο σχέδιο εκπονεί η Πολιτική Προστασία για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Μήδεια”.

Άνοιξε την Παρασκευή (12/2) η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr για τους εμβολιασμούς των ηλικιωμένων 75-79 ετών. Την ίδια μέρα ξεκίνησαν και οι εμβολιασμοί των 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις ένα 24ωρο έκλεισαν ραντεβού περισσότεροι από 140.000 συμπολίτες μας αυτής της ηλικιακής ομάδας, σύμφωνα με στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα συνεχίζονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με τη χώρα να “σπάει” το φράγμα της χορήγησης μισού εκατομμυρίου εμβολίων στους πολίτες της.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε με ανάρτησή του στο twitter, o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα σήμερα έσπασε το φράγμα των 500.000 εμβολιασμών, ενώ οι ρυθμοί εμβολιασμού αυξάνονται διαρκώς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ανησυχία για τους εμβολιασμούς εξαιτίας της «Μήδειας»

Η κακοκαιρία “Μήδεια” που θα πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες μέρες, έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές και την Πολιτική Προστασία. Ο φόβος είναι να μην υπάρξουν δυσκολίες στην πρόσβαση ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα λόγω του χιονιά και υπάρξουν ακυρώσεις ραντεβού.

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας το απόγευμα της Παρασκευής, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολόγιας, Βάνα Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι η κακοκαιρία “Μήδεια” δεν θα επηρεάσει μόνο την πανδημία, αλλά ενδεχομένως και τον εμβολιασμό:

“Τονίζεται όμως ότι δεν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί. Έχει ήδη γίνει ο ανεφοδιασμός των εμβολιαστικών κέντρων και θα υπάρξει μέριμνα έτσι ώστε να είναι προσπελάσιμα τα εμβολιαστικά κέντρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια.

Δείτε επίσης: Παπαευαγγέλου: «Προσοχή ποιον βάζετε σπίτι σας» – Σε ποιες ηλικιακές ομάδες αυξάνονται τα κρούσματα

Επιστρατεύεται ΕΛΑΣ, Πυροσβεστική και το “Βοήθεια στο σπίτι”

Ανεξάρτητα από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην Πολιτική Προστασία με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και των Περιφερειακών Ενώσεων της χώρας, εκπονήθηκε σχέδιο για την προσπελασιμότητα των εμβολιαστικών κέντρων, αλλά και την μεταφορά των πολιτών από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Συγκεκριμένα θα επιστρατευθούν οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες θα διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού.

Στο ίδιο πλαίσιο οι Δήμοι της χώρας αποφασίστηκε να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για τη μεταφορά πολιτών από και προς τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες μονάδες υγείας.

Ο φόβος των υγειονομικών αρχών εστιάζεται στο να μην καταστραφούν εμβόλια, λόγω ακύρωσης ραντεβού. Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου, περιλαμβάνει την αξιοποίηση των δόσεων για τον εμβολιασμό κατοίκων που μένουν κοντά στα εμβολιαστικά κέντρα.

“Σε περίπτωση μεγάλου προβλήματος λόγω της χιονόπτωσης σε κάποιες περιοχές, θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν άλλα άτομα της περιοχής, έτσι ώστε να μην αχρηστευτούν τα εμβόλια αυτά”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κα. Παπαευαγγέλου.

Δείτε επίσης: Χαρδαλιάς: Νέες περιοχές στο «κόκκινο» – Πόσα κρούσματα εντοπίζονται ανά δήμο

Παπαευαγγέλου: “Είμαι χαρούμενη που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca συγγενικά μου άτομα”

Αναφερόμενη στις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca, η κα. Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα εμβόλιο με “πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφάλειας, αλλά και αποτελεσματικότητας” και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη, που μέσα στην προσεχή εβδομάδα θα εμβολιαστούν άτομα του στενού συγγενικού μου περιβάλλοντος με το εμβόλιο αυτό”.

Πρόκειται για ένα “ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο”, σημείωσε και τόνισε επιπροσθέτως, ότι “προστατεύει από σοβαρή νόσο Covid, μειώνει σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας και διασωλήνωσης”

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η αρμόδια Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές στη χορήγηση του σε άτομα άνω των 65 ετών, η Καθηγήτρια σημείωσε ότι οι έλληνες επιστήμονες αναμένουν περισσότερα στοιχεία για να το εγκρίνουν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να αργήσει πολύ, όπως είπε:

“Δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά δεδομένα καθώς ο αριθμός των ηλικιωμένων που έχουν μέχρι σήμερα συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες, είναι σχετικά μικρός. Με βάση, όμως, τα δεδομένα που υπάρχουν για την ανοσογονικότητα του εμβολίου, για την ικανότητα του, δηλαδή, να δημιουργεί προστασία, εκτιμάται ότι το εμβόλιο αυτό πιθανότατα προστατεύει και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και αυτό θα βοηθήσει στο άμεσο μέλλον από τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την χρήση του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και αυτά τα δεδομένα δεν θα αργήσουν”, τόνισε.

Καταλήγοντας η καθηγήτρια έθιξε ένα ανησυχητικό στοιχείο που διαπίστωσαν την τελευταία εβδομάδα οι επιδημιολόγοι και το οποίο δεν μπορούν προς το παρόν να εξηγήσουν. Υπάρχει όπως είπε, σε πολλές περιοχές της χώρας “αύξηση κρουσμάτων σε άτομα άνω των 65 ετών και δεν έχουμε κάποια σαφή εξήγηση γιατί παρατηρείται αυτή η διασπορά”.

Η αύξηση αυτή, μπορεί να οφείλεται στην “χαλαρότητα” αυτής της ηλικιακής ομάδας εξαιτίας του εμβολιασμού της:

“Δεν είναι σωστό να υπάρξει χαλαρότητα της ομάδας αυτής λόγω του εμβολιασμού τους. Δεν είναι ακόμα η ώρα. Θα πρέπει να περιμένετε να μειωθεί λίγο ακόμα το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Μην ξεχνάτε ότι όλοι εμείς προσέχουμε για να σας προστατεύουμε”, κατέληξε.