Ανησυχία για την ιλαρά και προσπάθειες για επαναλειτουργία του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Αλεξανδρούπολης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με αφορμή την έξαρση της επιδημίας της ιλαράς, κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστας Μπαργιώτας που φέτος το χειμώνα δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο πρόβλημα αυτό... Εν τω μεταξύ, την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, στο πλαίσιο διερεύνησης των δυνατοτήτων επαναλειτουργίας του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το Εργαστήριο παραμένει αναξιοποίητο επί σειρά ετών και λείπει από τα βόρια σύνορα της χώρας. Ο κ. ΜΠαργιώτας μάλιστα αναφέρει στην Ερώτησή του ότι «ενώ τα προηγούμενα χρόνια ο αριθμός περιστατικών ιλαράς ήταν πολύ μικρός, μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1.463 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα…» σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από τον ιό της ιλαράς του ΚΕΕΛΠΝΟ (08/02/2018).

Και συνεχίζει:

Tην ανησυχία του για την πορεία που καταγράφει η επιδημία εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο. Όπως επισημαίνει, «η επιδημία δεν φαίνεται να σταματάει, καθώς υπάρχουν θύλακες του πληθυσμού με ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη… Συνολικά από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι σε ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα κρούσματα ιλαράς. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της χορήγησης 2 δόσεων εμβολίου έναντι της ιλαράς».

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει πως κακώς ο πληθυσμός πιστεύει ότι η ιλαρά είναι μία παιδική ασθένεια, καθώς «οι ενήλικες νοσούν μεν πιο σπάνια από ιλαρά, αλλά σοβαρότερα από τα παιδιά». Επίσης, δεδομένης της εμφάνισης κρουσμάτων ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας, ο κ. Ρόζενμπεργκ θεωρεί επιβεβλημένη την «εφαρμογή εμβολιασμού σε άτομα που ζουν ή εργάζονται σε κλειστές κοινότητες για την προστασία των ιδίων και των ασθενών τους».

Την ίδια στιγμή, λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα γονέων με βασικό επιχείρημα ότι τα εμβόλια προκαλούν παρενέργειες.

Ο βουλευτής Λάρισας ρωτά τον υπουργό Υγείας:

1) Ενόψει της αύξησης των κρουσμάτων ιλαράς και των συστάσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ σε ποιες δράσεις σκοπεύετε να προβείτε, σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την ενίσχυση του Εθνικού Προγράμματος εμβολιασμού και την ενημέρωση του κοινού για εμβολιασμό τέκνων και επανεμβολιασμό ενηλίκων;

2) Δεδομένων των αντιδράσεων του αντιεμβολιαστικού κινήματος γονέων, με ποιο τρόπο σκοπεύετε να κάμψετε τις αντιρρήσεις τους; Για τον έλεγχο της επιδημίας, σκοπεύετε να θέσετε θέμα εφαρμογής υποχρεωτικού εμβολιασμού;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν